Srbijanski epidemiolog: Vrijeme je za nove mjere

Na pitanje da li se može očekivati da Evropska unija skine Srbiju sa zelene liste, Predrag Kon kaže kako tu nema dileme.

Kon: Nema jače zaštite od vakcine, i to treba apsolutno svi da znaju, i kolektivi i roditelji i to je najprimereniji način zaštite u pandemijskoj situaciji (Tanjug)

Cifra od gotovo 600 novozaraženih je iznenađenje, jer su procjene bile da će ta brojka ove sedmice ići do 500 na dnevnom nivou i zbog toga je za očekivati uskoro i 1.000 novooboljelih dnevno, upozorio je danas srbijanski epidemiolog Predrag Kon.

On je u razgovoru za agenciju Tanjug rekao kako su najveće prijetnje po epidemiološku situaciju javna okupljanja i slavlja, te nedovoljno vakcinisanih, zbog čega je sada trenutak da se razmišlja o tome šta će biti na jesen i da se uvode nove mjere.

„Povećava se reprodukcija virusa i u tom slučaju će naglo da se ubrza i rast brojki. Ne možete očekivati da struka ćuti, struka priča neprekidno i upozoravamo da to ne može da ostane ovako kako jeste. Po meni je to već sada ozbiljno i trenutak je da se vidi da li će se smanjivati broj dozvoljenog javnog okupljanja, a sve preko toga bi bilo uz obavezno nošenje maske. To je mogućnost, ja ne mogu da licitiram, nakon konslutacija i dogovora će biti određeno ali mora da se shvati da se situacija menja, pogotovo pred škole“, rekao je.

Upozorio je na to da je broj hospitaliziranih posljednjih sedmica počeo rasti u odnosu na broj otpusta i kako situacija polako prelazi u prijeteću.

“Svakako će nas zatvoriti”

Na pitanje da li se može očekivati da Evropska unija skine Srbiju sa zelene liste, Kon kaže kako tu nema dileme.

„Svakako će nas zatvoriti, tu nema dileme. Kad kažem zatvoriti, to znači u smislu različitih ograničenja oko ulaska. Različite zemlje će se ponašati drugačije, turističke zemlje će uglavnom imati labavije pristupe da bi očuvali turizam što sve utiče na povećanje aktivnosti virusa. Povratnici sa odmora su prvi pokazatelj da se povećava unos virusa“, naglašava Kon i dodaje kako dolazi rizičan period jer se očekuje i formiranje radnih kolektiva, te povratak u škole.

„Kada sve to sagledamo onda je jasno da neće odmah u septembru da izbije taj maksimum, možda će da se pomeri i kasnije, ali će aktivnost i dalje da se povećava. Druga mogućnost jeste da se dosegne maksimum tokom sledeće nedelje i da dođe do kratkotrajnog pada, što se desilo u dosta zemalja Evrope.“

Kada je riječ o novoj školskoj godini, Kon ukazuje na to da je svega par hiljada mladih od blizu 600.000 njih školskog uzrasta za koji se preporučuje vakcinacija, primilo vakcinu, te kako je logično da se napravi određeni sistem koji bi omogućio regularnu nastavu, a istovremeno i spriječio zaražavanje među njima.

„Kao i COVID propusnice, tako je i odvajanje učenika nešto što deluje logično, posebno što ne znamo kod mladih koliko vakcina štiti od prenošenja. Ja sam izjavio juče to, ali moram da korigujem stav – previše je kompleksno da bi bilo idealno. Idealno bi bilo da su sva deca vakcinisana, toga neće biti i toga smo svesni“, poručuje on.

Organizacija nastave

Ističe kako je siguran da će resorno Ministarstvo zajedno sa Institutom za javno zdravlje Batut donijeti profesionalnu odluku.

„Tu razne stvari dolaze u obzir i ja sam siguran da će ekipa koja to profesionalno radi izaći sa odlukom, kao i prošle godine. Ono što je prošle godine izašlo bilo je vrlo korektno za tadašnju situaciju, verujem da će tako biti i sad“, rekao je Kon.

On je dodao da Institut Batut sarađuje sa Ministarstvom prosvete, da se razmišlja o organizovanju nastave tako da bude regularna i da ima što manje online nastave.

„Nema jače zaštite od vakcine, i to treba apsolutno svi da znaju, i kolektivi i roditelji i to je najprimereniji način zaštite u pandemijskoj situaciji pogotovo kada imamo jasno registrovane vakcine za taj uzrast“, objašnjava srbijanski epidemiolog.

Pojava nove – lambda varijante, samo pokazuje ono što već znamo, a to je da virus, da bi opstao mora mutirati, međutim dobra stvar je što njegova snaga, prirodno mora u jednom trenutku opasti, objašnjava Kon i dodaje da je jedino što može dokazano da ga oslabi – globalni rast procenta imunizovanih.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO