Požari u Sjevernoj Makedoniji: Svaki sat novo žarište

Dok su neki požari lokalizovani ili potpuno stavljeni pod kontrolu, drugi izbijaju u zemlji koja je proglasila vanredno stanje na teritoriji cijele države.

Najkritičnije su oblast Delčevo-Pehčevo, Kumanovo i Prilep gdje ima 18 požara (Anadolija)

Situacija sa požarima u Sjevernoj Makedoniji se konstantno mijenja, a svakih sat vremena otvaraju se nova žarišta.

Dok su neki požari lokalizovani ili potpuno stavljeni pod kontrolu, drugi izbijaju u zemlji koja je proglasila vanredno stanje na teritoriji cijele države u trajanju od 30 dana zbog povećanog broja požara, prenosi Tanjug.

Usvojen je i Akcioni plan za sprečavanje i upravljanje požarima.

Djeluje se svim raspoloživim snagama i resursima, ali vremenski uvjeti, kao što su visoke temperature i jak vjetar, komplikuju situaciju, javlja agencija MIA.

Princip prioriteta

Nadležni navode da se jednim pozivom, za 20 do 30 minuta, osigurava pomoć nakon pronalaženja vatrogasne jedinice. Radi se po principu prioriteta, što znači da su na prvom mjestu ljudski životi i objekti, dok su šume sa niskim stabljikama sekundarni prioritet.

Istovremeno, apelovano je da se ne širi panika među stanovništvom, a građani su pozvani da se ponašaju savjesno, da budu izuzetno oprezni, jer je za podmetanje požara dovoljna samo mala iskra iz opuška.

“Stanje se mijenja iz minuta u minut, a suha vegetacija, visoke temperature i vjetar doprinose brzom širenju postojećih požara i pojavi novih žarišta”, izjavio je direktor Centra za upravljanje krizama Stojanče Angelov.

Prema njegovim riječima, postoje određene sumnje da dolazi do namjernog paljenja požara jer neki od požara iznenada izbijaju, ali to će istražiti istražni organi.

Potrebna i pomoć u vidu aviona

Policija u Bitolju je jučer lišila slobode jednu osobu u naselju Leva Reka, osumnjičenu da je izazvala požar u selu u kojem je izgorjela niska šuma.

Prema podacima Centra za krizne situacije, oko 300 vojnika nalazi se na terenu, a u funkciji su i sva tri helikoptera iz Srbije.

Iz Bugarske je došlo 25 vatrogasaca sa 11 vozila, 40 vatrogasaca sa 16 vozila iz Slovenije, a iz Austrije se očekuje 120 vatrogasaca sa 40 vozila. Potrebna je i pomoć u vidu aviona.

Najkritičnije su oblast Delčevo-Pehčevo, Kumanovo i Prilep gdje ima 18 požara.

I u Skoplju je jučer bilo aktivno 18 požara, a vatrogasci su intervenisali više od 20 puta za samo 2,5 sata. Gorio je i krug fabrike OHIS, ali je požar lokalizovan.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO