Na Kosovu samo vakcinisani mogu na slavlja i u tržne centre

Radno osoblje hotelsko-turističkoga sektora je u obvezi da primi barem prvu dozu vakcine do 12. avgusta.

Od početka vakcinacije zdravstvene vlasti Kosova utrošile su skoro 480.000 doza vakcine, na 1,90 miliona stanovnika (EPA)

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia i predstavnik Hotelsko-turističke komore Kosova Driton Hoti su na sastanku u petak odlučili da građani koji žele da sudjeluju u bilo kakvim društvenim aktivnostima moraju da se vakcinišu protiv COVID-a 19, kao i to da se noćnim klubovima produži radno vreme za četiri sata, odnosno od 23 do 3 sata poslije ponoći, prenosi Fena pozivajući se na RTK2.

Navedene odluke stupaju na snagu 11. augusta.

“Svaki građanin Kosova da bi sudjelovao u bilo kojoj društvenoj aktivnosti, bilo da je u tržnom centru, noćnim klubovima ili na porodičnim veseljima, dužan je da primi vakcinu protiv korona virusa, jer će od 20. avgusta biti potrebna barem prva doza vakcine, u suprotnom neće moći da sudjeluje u bilo kojoj aktivnosti”, navodi se u saopćenju nakon sastanka.

Također, radno osoblje hotelsko-turističkoga sektora je u obvezi da primi barem prvu dozu vakcine do 12. avgusta.

Raste broj zaraženih

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je danas da je na Kosovu u posljednja 24 sata otkriven 271 novi slučaj korona virusa, od 4.666 testiranih uzoraka.

Nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj.

Od početka pandemije na Kosovu je testirano više od 750.000 uzoraka, od kojih je približno 110.000 bilo pozitivno na korona virusa. Preminulo je 2.270 zaraženih. ​​​​​​​

Od početka vakcinacije zdravstvene vlasti Kosova utrošile su skoro 480.000 doza vakcine, na 1,90 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO