Klub Bošnjaka uložio veto na zakone sa posebne sjednice Narodne skupštine RS-a

Klub bošnjačkog naroda stavio je veto na Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Zakoni su usvojeni na sjednici Skupštine entiteta RS 30. jula (Narodna Skupština Republike Srpske)
Zakoni su usvojeni na sjednici Skupštine entiteta RS 30. jula (Narodna Skupština Republike Srpske)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a na posljednjoj posebnoj sjednici.

Veto do okončanja postupka Klub bošnjačkog naroda stavio je na Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, pojašnjava Anadolija.

Reakcija na odluku Valentina Inzka

Ovi zakoni su usvojeni na sjednici održanoj 30. jula po hitnom postupku i na prijedlog klubova zastupnika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i zastupničke grupe NDP.

Zastupnici svih stranaka sa sjedištem u entitetu RS usvojili su i odluke kojima oba zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS-a.

U pitanju je reakcija Narodne skupštine RS-a na odluku bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da, koristeći svoje ovlasti, donese dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO