Klub Bošnjaka uložio veto na zakone sa posebne sjednice Narodne skupštine RS-a

Klub bošnjačkog naroda stavio je veto na Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Zakoni su usvojeni na sjednici Skupštine entiteta RS 30. jula (Narodna Skupština Republike Srpske)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a na posljednjoj posebnoj sjednici.

Veto do okončanja postupka Klub bošnjačkog naroda stavio je na Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, pojašnjava Anadolija.

Reakcija na odluku Valentina Inzka

Ovi zakoni su usvojeni na sjednici održanoj 30. jula po hitnom postupku i na prijedlog klubova zastupnika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i zastupničke grupe NDP.

Zastupnici svih stranaka sa sjedištem u entitetu RS usvojili su i odluke kojima oba zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS-a.

U pitanju je reakcija Narodne skupštine RS-a na odluku bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da, koristeći svoje ovlasti, donese dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda.

Izvor: Agencije