Romi traže od Dodika izvinjenje zbog javnih uvreda

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izazvao je reakcije Roma i Bošnjaka u BiH zbog šovinističkih izjava.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (EPA)

Asocijacija mladih Roma “AKSIOM” najoštrije je osudila govor srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na konferenciji za novinare 1. avgusta, kojim je romski narod nazvao pogrdnim imenom.

Pozvali su Dodika da se izvini zbog uvreda, a nadležne institucije da reaguju.

“Pozivamo Dodika da se javno izvini zbog vrijeđanja romske zajednice, a nadležne institucije, prije svega Instituciju ombudsmana BiH, da reaguju na rasističke ispade srpskog člana Predsjedništva”, naveli su iz Asocijacije, piše agencija Beta.

Ocijenili su da, ako i ovog puta izostane reakcija, to će Dodiku i svakom drugom političaru otvoriti vrata da javno upućuje uvrede na račun Roma, ali i vjerskih, seksualnih, etničkih i svih drugih zajednica.

Rasističke sintagme

Iz Asocijacije su naveli da to nije prvi put da Dodik koristi uvredljiv govor prema romskoj zajednici, kako bi izrazio svoje političko nezadovoljstvo.

“Podsjećamo, Milorad Dodik, tada predsjednik Republike Srpske, na zasjedanju Skupštine RS, duboko je uvrijedio Rome rasističkom sintagmom ‘s gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski’, koristeći je za objašnjenje nepoštenog, nemoralnog i primitivnog ponašanja”, istakli su u saopštenju.

Dodaju da je nekoliko godina kasnije, kao član Predsjedništva BiH, Dodik ponovo javno vrijeđao Rome, a da na to niko nije reagovao.

Dodik je na konferenciji za novinare 1. avgusta, između ostalog, rekao kako ne prihvata imenovanje novog Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, navodeći da će političko Sarajevo “podržati svakog Visokog predstavnika koji radi protiv RS”.

“On (Schmidt) će biti podržan pa taman da je, što narod kaže, crni Cigan”, kazao je tada Dodik.

Iz Asocijacije mladih Roma “AKSIOM” su naveli da su “potpuno svjesni svih političkih frustracija Milorada Dodika, koje su rezultat njegove pogrešne politike koja šteti svim građanima”, dodavši da ne podržavaju takvu politiku, posebno što je ona ‘obogaćena rasizmom’.

Dodik je ranije ove sedice izazvao reakcije i Bošnjaka, nakon što je taj narod nazvao „konvertitima“, i „podaničkim narodom“.

Početkom godine kritikujući članicu Centralne izborne komisije BiH Vanju Bjelicu Prutinu rekao da je to “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu”.

Izvor: Agencije