Plenković: Nećemo dopustiti dovođenje u pitanje legitimnosti Oluje

Hrvatski premijer govorio u Kninu povodom obilježavanja 26. godišnjice akcije „Oluja“.

Plenković je poručio kako su Domovinski rat i pobjeda ostvarena u operaciji Oluja, a prije toga u Bljesku i drugim operacijama, temeljci savremene hrvatske države (Anadolija)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u četvrtak, povodom obilježavanja 26. godišnjice akcije „Oluja“ kako velikodušnost u pobjedi ne znači da će ikad ikome dopustiti da dovodi u pitanje legitimnost Oluje ni odbrambeni karakter Domovinskog rata, prenosi agencija Hina.

„Uvijek je poseban osjećaj doći u Knin na današnji dan, jer je to prilika da se prisjetimo dana ponosa i pobjede koji su duboko urezani u srca svih Hrvata, ali i izraz trajne zahvalnosti prema svima koji su dali svoj život da bi Hrvatska živjela i bila slobodna“, rekao je on u svom govoru, čestitavši Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Životi najhrabrijih

Dodao je kako je Hrvatska, ostvarenom vojnom pobjedom, pokazala „da smo u teškim uvjetima uspjeli ustrojiti respektabilnu oružanu silu koja je u stanju obraniti i osloboditi svoj teritorij“.

Plenković je istakao kako se danas odaje priznanje „pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i hrvatskoj policiji koje su pod vodstvom predsjednika (Franje) Tuđmana na bojnom polju porazile zločinačku politiku velikosrpskog Miloševićevog režima, a čime je osigurana opstojnost Hrvatske, dovršen rat i uspostavljen trajan mir“.

„No, tu pobjedu i legitimno pravo da živimo kao slobodni ljudi u svojoj zemlji platili smo nažalost životima najhrabrijih hrvatskih sinova kojima smo trajno zahvalni, kao i brojnim pripadnicima nacionalnih manjina koji su također branili Hrvatsku“, rekao je hrvatski premijer.

Politika pomirenja i budućnosti

Poručio je kako su Domovinski rat i pobjeda ostvarena u operaciji Oluja, a prije toga u Bljesku i drugim operacijama, temeljci savremene hrvatske države.

„I zato otkrivanje istine o nestalima, procesuiranje ratnih zločina i dostizanje pravde za sve kojima je nanesena bol ostaje naša trajna dužnost“, rekao je Plenković.

„Ali velikodušnost u pobjedi ne znači da ćemo ikad ikome dopustiti da dovodi u pitanje legitimnost Oluje ni obrambeni karakter Domovinskog rata. To je poruka i našoj susjednoj zemlji Srbiji, koja je po meni trebala napustiti jalovu retoriku prošlosti, suočiti sa svojom odgovornošću i okrenuti se politici pomirenja i budućnosti.“

Naglasio je kako podnesene žrtve trajno obavezuju na jačanje hrvatske države u svakom pogledu ­- političkom, ekonomskom, odbrambenom i sigurnosnom.

Izvor: Al Jazeera i agencije