Malčanskom berberinu potvrđena doživotna robija

Niški Apelacioni sud potvrdio presudu Višeg suda kojom je Ninoslav Jovanović osuđen na doživotnu robiju za otmicu i produženo krivično djelo silovanja čija je žrtva bila 12-ogodišnja djevojčica.

Jovanović je osuđen za krivična djela otmica i silovanje djeteta (Arhiva)

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda u Nišu kojom je Ninoslav Jovanović (48) iz sela Malča osuđen na doživotnu robiju za otmicu i produženo krivično djelo silovanja čija je žrtva bila dvanaestogodišnja djevojčica, prenosi agencija Beta.

Viši sud izrekao je doživotnu robiju Jovanoviću 5. januara ove godine i to je prvi put da je neko dobio najtežu kaznu, od stupanja na snagu novog Krivičnog zakonika.

Obrazlažući odluku da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora, sutkinja Višeg suda Tamara Savić je naglasila da Jovanović predstavlja trajnu opasnost za društvo.

Jedina kazna

Savić je navela da je Jovanović pokazao da boravak u zatvoru od 25 godina nije uticao na njega i da je po proteku kratkog vremena ponavljao djela.

„Iz zatvora je izašao decembra 2018. pa je ponovo bio na robiji do marta 2019. godine, ali je delo ponovio. Njegovo puštanje na slobodu bilo bi rizik po novu žrtvu, ovo je jedina kazna koja će ga sprečiti da ponovo izvrši isto delo“, rekla je prilikom izricanja presude sutkinja.

Ona je dodala da se Jovanović u završnoj riječi izvinio i rekao kako se kaje, ali da tu izjavu sud nije prihvatio kao iskrenu.

Jovanović se nalazi u niškom Kazeneno-popravnom zavodu od 5. januara 2019. godine, otkako je uhapšen.

Desetodnevna potraga

Na odluku Apelacionog suda ima pravo izjavljivanja vanrednih pravnih lekova, ali oni ne odlažu izvršenje kazne i on će iz pritvorske jedinice biti prebačen među ostale osuđenike.

Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, je 12-ogodišnju djevojčicu iz Suvog Dola oteo 20. decembra 2019. godine na putu do škole, a djevojčica je pronađena nakon desetodnevne potrage u kojoj je učestvovalo više stotina policajaca, vatrogasaca i dobrovoljaca.

Tokom otmice, djevojčica je pretrpjela užasno zlostavljanje i nakon pronalaska u selu Pasjača, bila je hospitalizirana u niškom Kliničkom centru, navodi Beta.

Izvor: Agencije