U Srbiji vakcinisano više od 50 posto punoljetnog stanovništva

Brnabić je rekla da Srbija ima dovoljno vakcina i da ne planira nabavku novih za davanje treće, buster doze.

Na pitanje o imunizaciji djece starije od 12 godina, Brnabić je kazala da vakcinacija nije obavezna i da država može samo da apeluje na roditelje i da se bori protiv lažnih vijesti (Tanjug)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je 50,1 posto punoletnih građana Srbije vakcinisano protiv korona virusa, odnosno nešto više od 2,7 miliona stanovnika.

“To je i dalje daleko od kolektivnog imuniteta i apelujem na sve koji nisu, da se vakcinišu, posebno mladi. Svaka vakcinisana osoba znači veću bezbednost za sve nas”, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare u Vazduhoplovnoj akademiji, piše Beta.

Brnabić je rekla da Srbija ima dovoljno vakcina i da ne planira nabavku novih za davanje treće, buster doze.

Dodala je da mnoge zemlje sada žele da doniraju vakcine jer ih imaju dovoljno i istakla da će Srbija vakcine donirati svojim tradicionalnim partnerima u Africi.

“Na tome radimo u ovom trenutku. Gledamo kako logistički da organizujemo, jer ako nismo svi na svetu bezbedni, niko nije”, naglasila je ona.

Borba protiv lažnih vijesti

Na pitanje o imunizaciji djece starije od 12 godina, Brnabić je kazala da vakcinacija nije obavezna i da država može samo da apeluje na roditelje i da se bori protiv lažnih vijesti.

Ministar prosvjete Branko Ružić naveo je da je Ministarstvo prosvjete na preporuku Kriznog štaba uputilo upravama škola dopise da zaposleni u obrazovanju razgovaraju sa roditeljima da se djeca vakcinišu.

“Važno je da svakodnevno apelujemo i na roditelje dece. Važno je da svi znaju da je vakcinacija civilizacijska tekovina i da je jedini način da se izborimo sa ovom pošašću i da od 1. septembra na tradicionalan način krenemo u škole”, dodao je on.

Izvor: Agencije