Vučić: Svaka odluka u BiH mora biti u interesu sva tri naroda

Nakon susreta sa članom bh. Predsjedništva Dodikom, predsjednik Srbije kazao kako nametnute odluke nikada nisu dobre.

Predsjednik Srbije je najavio nastavak podršku općinama Drvar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje (Anadolija)
Predsjednik Srbije je najavio nastavak podršku općinama Drvar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa rukovodstvom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, da nametnute odluke nikada nisu dobre i da sve što se odlučuje u Bosni i Hercegovini treba biti u interesu i dogovoru tri naroda koji tamo žive, prenosi agencija Beta.

„To je suština i duh Dejtonskog sporazuma, a ne nametanje rešenja“, rekao je Vučić povodom odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Srbijanski predsjednik je danas u Beogradu izrazio nadu kako niko neće ići u primjenu Bonskih ovlaštenja i dodao kako su za zvanični Beograd prihvatljive odluke samo ako su prihvatljive za Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Važne teme razgovora

Vučić je rekao kako je Srbija iskazala želju da se poštuje Dejtonski sporazum, kako bi se sačuvao mir i stabilnost u regiji.

„Poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali i RS unutar BiH. I nastavićemo da se ponašamo odgovorno u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, rekao je on.

Istakao je kako je saslušao rukovodstvo RS-a po svim važnim temama i da je bilo riječi o izgradnju puta od Sremske Rače do Bijeljine koji će Srbija platiti u iznosu od 80 posto.

„To će biti doprinos bratstvu sa srpskim narodom i prijateljstvu sa ostalim narodima, jer taj put povezuje Srbiju sa Banjalukom i Sarajevom. Pričali smo i o energetskim projektima, o autoputu, hidroelektrani, kao i o daljoj podršci u oblasti zdravstva i socijalne politike.“

Predsjednik Srbije je najavio nastavak podršku općinama Drvar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje.

„Dogovoreno je da do 15. septembra, do Dana jedinstva, uskladimo Nacrte zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma, da tu imamo istu normativu i u Srbiji i u RS i da idemo na zajedničko uređenje školskih programa, posebno u predmetima kao što su istorija, geografija i srpski jezik i književnost“, rekao je on.

Dodik: Sa Schmidtom na Jahorini

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dodik ponovio je danas, nakon sastanka sa Vučićem u Beogradu, da novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt za njega nema legitimitet.

Na pitanje kako vidi to što je Schmidt naveo da je spreman za razgovor, da organizira neformalni sastanak sa predstavnicima RS-a u OHR-u kao i da ode bilo gdje u BiH, te da neće koristiti Bonska ovlaštenja ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio:

„Možemo na Jahorini. Doći ćemo svi mi političari iz RS da mu kažemo da možemo da razgovaramo sa njim, kao bivšim poslanikom njemačkog saveznog Parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede. On je čovjek koji ima nesumljivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik on za nas nema legitimitet“, poručio je Dodik.

Dodik: RS ne prihvata novog visokog predstavnika

Dodik je danas u Beogradu izjavio da Republika Srpska Srbiju doživljava kao garanta mira, da je Srpska posvećena miru, ali i da strani faktor u BiH sve što radi radi na štetu Republike Srpske s ciljem da uništi entitetski i identitski status Srba, javlja Tanjug.

Dodik je rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao prije svega o ekonomskim pitanjima i započetim projektima koji dostižu vrijednost od preko 90 miliona maraka, ali i o aktuelnoj situaciji u BiH, koja je, kako je rekao zabrinjavajuća.

“Ne možmo da računamo u dobre namjere onih koji degradiraju naše pravo, Ustav i Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Dodik u zajedničkom obraćanju novinarima sa srbijanskim predsjednikom.

Republika Srpska, ponovio je Dodik ne može da prihvati novog visokog predstavnika.

“Oni žele da naprave čvrstu granicu na Drini, što mi ne želimo jer je to na štetu svih nas, kao i odbijanje političkog Sarajeva da se priključi mini šengen inicijativi”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da Republika Srpska ne može da čeka da se, kako je rekao, realizuju “zahtjevi za osvetama”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO