Porfirije o akciji ‘Oluja’: Bog ne broji čijih je žrtava više

Uputimo makar jednu misao Bogu da u svoja njedra prihvati i druge nevine, bez obzira kojoj vjeri i narodu pripadaju, rekao je čelnik Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije (Nikola Anđić/Tanjug)

Dok je vojno-policijska operacija Oluja za Hrvatsku kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu devedesetih godina, u srpskoj javnosti ta se akciji spominje kao najveće etničko čišćenje Srba nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatska vojska i policija oslobodile su u avgustu 1995. godine okupirana područja Hrvatske, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, gradove poput Knina, Benkovaca i drugih, koji su do tada bili pod kontrolom pobunjenih Srba. No, tokom te akcije počinjeni su i ratni zločini.

Ljiljana Krstić iz Povjerenstva za nestale osobe saopćila je podatak da se još 1.850 osoba vode kao nestale iz akcije “Oluja”.

Od tog broja je oko 1.200 osoba bilo starije od 60 godina, a 540 su žene, rekla je Krstić, navodeći da je registrirano 36 grobnih mjesta, piše Hina.

Ekshumirano je 1.050 tijela, a oko 700 identificirano, pa se za još 350 čeka potvrda identifikacije, rekla je Krstić, ustvrdivši da su ove godine identificirane samo dvije nestale osobe.

U mrtvačnici u Zagrebu se nalazi 896 tijela, a sigurni smo da se u oko 400 slučajeva radi o osobama srpske nacionalnosti, citirala je agencija FoNet članicu Povjerenstva za nestale osobe.

Trajna muka i pakao

Na manifestaciji u Busijama kod Beograda patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je u srijedu da Bog ne broji “čijih je žrtava više”, već da su sve pred njim iste, “zvale se one Jovan, Jožo ili Jusuf”.

Porfirije, koji je ranije bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski, rekao je da je današnjim okupljanjem i molitvom ne želi da zloupotrebi žrtve i time “produbi spiralu sukoba”, niti da “vodi ratove komemorativnim političkim sećanjem” i dodao da narativ žrtve ne može biti “pokret i izvor nadahnuća”, već je trajna “muka i pakao”.

“Dok u molitivi pominjemo stradale roditelje, braću, sestre i čeljad mitraljiranu na Petrovačkoj cesti i drugde, uputimo makar jednu misao Gospodu da u svoja nedra prihvati i druge nevine, u ratu postradale, bez obzira kojoj veri i narodu pripadaju”, kazao je Porfirije, prenosi agencija Beta.

Izvor: Agencije