Godišnjica Oluje: Milanović uručio odlikovanja jedinicama HV-a i HVO-a

Neke od odlikovanih jedinica vodili su osuđeni ratni zločinci, Milanović: ‘Nesebično su riskirali živote zajedno s Armijom BiH.’

Nije ovo zamišljeno da se bilo ko ponizi, a najmanje ljude u BiH, rekao je Zoran Milanović (Duško Jaramaz / Pixsell)
Nije ovo zamišljeno da se bilo ko ponizi, a najmanje ljude u BiH, rekao je Zoran Milanović (Duško Jaramaz / Pixsell)

Prijemom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića za ratne zapovjednike Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi počelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. godišnjice operacije Oluja.

Milanović je uručio odlikovanja umirovljenom general pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom generalu bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general bojniku Jozi Milićeviću i umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu a odlikovanja je uručio i jednicama iz Bosne i Hercegovine – Vojnoj policiji HVO-a i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO-a.

Odluka o odlikovanjima dvije jedinice HVO-a ranije je izazvala dosta kritika, jer su neke od pomenutih jedinica vodili osuđeni ratni zločinci.

Upravom Vojne policije HVO-a rukovodio je Valentin Ćorić, jedan od haških osuđenika u slučaju Prlić i ostali, koji je dobio 16 godina zatvora.

Osuđeni pred Haškim tribunalom

U Vojnoj policiji HVO-a djelovao je i Berislav Pušić, koji je također proglašen krivim pred Haškim tribunalom.

Govoreći na skupu Milanović je kazao da je smisao okupljanja da se “radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo nad tuđim porazima”.

“Puno je i krvi i teških osjećaja palo da bi se ovo pretvorilo u nekakvo likovanje. Ovdje smo danas da odlikujemo neke od najboljih među vama. Odlikovanja koja ću im dati u svoje ime, u ime hrvatske države nisu odlikovanja, ponavljam to i važno je, da bih bilo koga povrijedio, nego da bih naglasio ispravnost i veličinu našeg puta”, rekao je Milanović, izvijestila je Hina.

Godine 1995.  ovdje je stavljena “točka na i” napadu i okupaciji Hrvatske i svemu onome što nas je tištilo, boljelo i uništavalo nekoliko godina. Oni najhrabriji, najpametniji među vama, najodlučniji su izvojevali tu bitku. Amerikanci su bili naši prijatelji i ostaju to, ali da nije bilo vas, hrvatskih vojnika i policajaca – bez specijalne policije akcija nije bila moguća – i onih koju su vas politički i vojnički vodili, ovoga ne bi bilo, kazao je.

Ovdje ću drugu godinu zaredom odlikovati našu braću iz Bosne i Hercegovine, naše suborci i članove našeg naroda u drugoj državi, koji su se dali za zajedničku stvar.

Vjerujem da će to shvatiti i oni koji kritički gledaju na to u BiH. Ovo je je dug časti ljudima koji su dali sve od sebe, za hrvatsku državu, zajedno s Armijom Bosne i Hercegovine, rekao je.

Milanović je zahvalio svima koji su došli i čestitao odlikovanima te izrazio nadu da nitko više nikada iz pozicije predsjednika Republike takva odlikovanja neće davati ratnim zapovjednicima, što znači da rata neće biti.

“Ovime zatvaramo i zaokružujemo jednu veliku priču, epopeju hrvatskog naroda, hrvatske države i svih onih Hrvata i hrvatskih građana koji su se za to borili. Živjela naša Domovina, živjela Hrvatska”, istaknuo je Milanović.

Odlikovanja za Viru i Bilokapića

Ranije danas, Milanović je u Muzeju Sinjske alke u Sinju odlikovao umirovljenog brigadira Dušana Viru i posmrtno fra Franu Bilokapića.

Odlikovao je Redom Ante Starčevića, za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države, umirovljenog brigadira Dušana Viru i posmrtno Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana fra Franu Bilokapića.

Tom prilikom je predsjednik Milanović rekao da je danas u Sinju kako bi iskazao poštovanje i zahvalnost u svoje i u ime hrvatske države u onoj mjeri u kojoj govori i nastupa u njezino ime dvojici ljudi koji su prije 30 godina učinili jedno veliko ljudsko djelo, tako kažu svjedoci, tako svi govore, i nitko nije rekao ništa suprotno.

„Hrvatska država o takvim stvarima mora voditi računa jer to je i u temeljima naših narastanja, postojanja i nastajanja. Čestitam inicijatoru, Toniju Paštaru”, istaknuo je predsjednik Milanović zahvalivši prisutnima, a posebno ljudima koji iniciraju ovakve događaje i pamte hrvatsku historiju.

‘Domovina je nešto što je najsvetije’

Umirovljeni brigadir HV- a i dragovoljac Domovinskog rata Dušan Viro je nakon svečanosti medijima rekao da je služba u Oružanim snagama zemlje u ratu podrazumijevala časno služenje zemlji i narodu, a za njega je domovina i hrvatski narod, kao i sve nacionalne manjine koje žive u Hrvatskoj.

“Domovina je nešto što nam je najsvetije i dužni smo je svi činiti svakim danom na svom radnom mjestu, u okolini u kojoj živimo i radimo, kao i u društvu sretnijim i boljim mjestom za život. Ovo posvećujem svim hrvatskim vojnicima koji su časno služili u oružanim snagama, a posebno poginulim kolegama i suborcima. Nadam se da će i ovo ljude potaknuti da ove priče humanosti možda afirmiramo u društvu, da se ne dijelimo jer imamo toliko toga lijepoga za ispričati i ničega se ne trebamo sramiti. Sutra je novi dan, idemo raditi nove stvari za Hrvatsku”, poručio je Viro.

Uz predsjednika Milanovića bila je njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO