Rama: Uz ‘Otvoreni Balkan’ lakše do EU

Otvoreni Balkan novi je način kojim se može brže doći do evropske integracije, rekao je albanski premijer.

Albanski premijer Edi Rama ocijenio je bizarnim to što Albanija mora da čeka da Bugarska ukine veto prema Sjevernoj Makedoniji kako bi pokrenula pristupne pregovore sa EU-om (EPA)

Albanski premijer Edi Rama naglasio je da nema alternative integraciji u Evropsku uniju, ističući da inicijativa “Otvoreni Balkan”, dogovorena u julu između Beograda, Tirane i Skoplja, nije zamjena za evropski put, ali da se na taj način može brže doći do EU-a.

“Nema i ne može biti alternative za evropsku integraciju”, rekao je Rama za italijansku agenciju Ansa.

On je dodao da je “Otvoreni Balkan” novi način kojim se može brže doći do evropske integracije, tako što će se implementirati principi slobode EU-a: sloboda kretanja ljudi, raznih službi, robe i kapitala.

“To je projekt trajnog mira i saradnje. Pojedinačno, mi smo svi malo tržište, ali zajedno možemo biti atraktivno jedinstveno tržiste”, izjavio je Rama, prenosi Tanjug.

‘Do njih je, a ne do nas’

Kada je riječ o pristupnim pregovorima Albanije u EU, Rama dodaje da “nije optimističan, ni pesimističan”.

„Samo sam realan, što znači da znam, svi znamo da je do njih, a ne do nas – mislim na Evropsku uniju – zaslužili smo da zvanično započnemo razgovore o pristupanju Uniji, ali oni nisu ispunuli svoj dio zbog njihovih problema, a i zato što Bugarska blokira Sjevernu Makedoniju“, kaže Rama.

On je rekao da je “dovoljno bizarno i to što Albanija mora da čeka da Bugarska prvo ukine veto prema Sjevernoj Makedoniji”.

Rama je uporedio Albaniju i Sjevernu Makedoniju sa protagonistima čuvenog djela Samuela Becketta Čekajući Godoa.

“Naše dvije zemlje postale su kao ona dvojica što čekaju Godoa, dok EU vrlo liči na samog Samuela Becketta“, rekao je.

Naglasio je da, međutim, svakako, ta borba pomaže „da shvatimo da moramo da guramo i guramo naprijed koliko god možemo, bez zaluđivanja, ali nikada nećemo odustati od ispunjenja sna mnogih generacija, a to je da budemo integralni dio Evrope”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO