Krivokapić i Rama otvorili put Podgorica – Gusinje preko Albanije

Granični prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija.

Otvaranje zajedničkog graničnog prelaza Crne Gore i Albanije usmjereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obje države (Anadolija)

Predsjednici Vlade Crne Gore i Albanije, Zdravko Krivokapić i Edi Rama, otvorili su danas zajednički granični prijelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon, uz prisustvo Hermana Špica, otpravnika poslova Delegacije EU u Crnoj Gori. Otvaranjem ovog graničnog prelaza, pušten je u saobraćaj put Podgorica – Gusinje, pa će udaljenost između ova dva grada umjesto dosadašnjih 200 iznositi 65 kilometara, javlja Anadolija.

Granični prijelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, a sve u cilju povezivanja Podgorice i Gusinja preko Albanije. Radovi na izgradnji koštali su oko 720.000 hiljada eura, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro pola miliona eura.

Otvaranje zajedničkog graničnog prelaza Crne Gore i Albanije usmjereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obje države.

Jačanje dobrosusjedskih odnosa

Premijer Crne Gore Krivokapić je saopštio da je ovo drugi zajednički granični prijelaz sa Albanijom.

“Zajednički, jer postoji povjerenje i prijateljstvo, a najvažnije je što građani ne gube vrijeme i da se ne nerviraju zbog čekanja. Ovo je dokaz da ruka prijateljstva oslikava odnos između dva naroda”, naveo je Krivokapić i dodao da je i ovaj projekat dokaz da je EU jedini pravi izbor:

“Ovo je i potvrda jačanja dobrosusjedskih odnosa, veza, naših mogućnosti i valorizacija svega onoga što imamo u pograničnom predjelu. Ovo je dokaz da zajedno možemo mnogo i da jedni bez drugih ne možemo, jedni sa drugima treba da mijenjamo ovaj svijet.”

Albanski premijer Rama je poručio da se moraju ukloniti sve barijere i podstaći nesmetan protok ljudi.

“Danas je divan dan zato što pada još jedan zid između Crne Gore i Albanije. Ovo je divan dan zbog toga što se otvara ovaj granični prijelaz koji će omogućiti bolje povezivanje građana. Međutim, nije dovoljna samo izgradnja infrastrukture, već moramo ukloniti sve barijere i podstaći nesmetan protok ljudi”, naglasio je Rama.

Veliki broj zvanica

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, v.d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin, v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Albanije Bledi Cuci, ambasador Republike Albanije u Crnoj Gori Ridi Kurtezi, direktor albanske policije Ardi Veliu, kao i generalni direktor za carine Genti Gazheli.

“Prisustvo premijera pokazuje koliko je ovaj projekat važan za dvije zemlje i građane, Evropska unija je veoma srećna što je dio toga. Najbolji projekti EU su oni u kojima vidimo trenutne, konkretne dobiti za ljude. Ovaj dodatni granični prijelaz povećat će mogućnosti kontakata između stanovništva dvije zemlje. Evropska unije je doprinijela sa skoro pola miliona eura u njegovoj izgradnji kroz naš prekogranični program između Crne Gore i Albanije”, naveo je Herman Špic, otpravnik poslova Delegacije EU u Crnoj Gori.

Poručio je da će Evropska unija nastaviti da podržava sigurnije i efikasnije željezničke i drumske granice u regionu, posebno kroz agendu povezanosti EU za Zapadni Balkan.

Izvor: Agencije