Erdogan: Nastavit ćemo doprinositi miru, stabilnosti i razvoju Balkana

Turski je predsjednik rekao da je plan trgovinu Turske i BiH podići na milijardu eura, sa Crnom Gorom na 250 miliona eura.

Erdogan je po okončanju posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u avionu razgovarao s novinarima (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako će njegova zemlja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju Balkana, na putu iz službene posjete Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, gdje je boravio u petak i suboru.

Erdogan je po okončanju posjeta BiH i Crnoj Gori u avionu razgovarao s novinarima, javlja agencija Anadolija.

Podsjetio je kako se u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da je razgovarano o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima, kao i koracima koji mogu biti poduzeti u cilju unapređenja saradnje.

Infrastrukturni projekti

Prema njegovim riječima, ima li su priliku razgovarati i o fazama projekata, među kojima je i autoput Sarajevo – Beograd.

“Imali smo priliku razmijeniti mišljenja o novim poljima saradnje koje možemo realizirati u cilju podrške interesima naših zemalja i razvoju Bosne i Hercegovine. Revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini i njegovo stupanje na snagu od 1. avgusta 2021. godine doprinijet će našoj trgovini i investicijama u Bosni i Hercegovini”, rekao je Erdogan.

O odnosima dviju zemalja i saradnji razgovarao je i s predsjedavajućim Željkom Komšićem i s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Erdogan se osvrnuo i na posjetu Crnoj Gori tokom koje se sastao s predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjedavajućim Skupštine Aleksom Bečićem s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji.

“Razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti u cilju unapređenja odnosa s prijateljskom i savezničkom Crnom Gorom. Drago mi je da sam tokom posjete Crnoj Gori s kojom u svakom pogledu njegujemo prijateljske odnose, imao priliku vidjeti da s prijateljima iz Crne Gore dijelimo isti stav. S druge strane, raduje nas što sa crnogorske strane postoji snažna volja za povećanje turskih investicija”, rekao je Erdogan.

“Posjete Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te programi koje smo imali, posljednja su karika politike koju vodimo ka jačanju multilateralnih i sveobuhvatnih odnosa prema Balkanu. S članovima Predsjedništva BiH sastali smo se treći put ove godine. Ove bliske susrete smatram izrazito važnim s aspekta kontinuiteta i praćenja. Naša pomna pažnja Balkanu bit će nastavljena i dalje. Zbog toga pomno pratimo dešavanja i pomažemo Bosni i Hercegovini u političkom, ekonomskom, vojnom, regionalnom i drugim poljima. Nadamo se da će unutrašnji politički problemi u Bosni i Hercegovini biti riješeni u okvirima teritorijalne cjelovitosti i političkog jedinstva”, naglasio je Erdogan.

Razgovor sa svim stranama u BiH

Najavio je nastavak kontakata sa svim stranama u Bosni i Hercegovini.

“Planiramo obim trgovine s BiH podići na milijardu eura. Zbog toga poduzimamo dodatne korake. Veliku pažnju pridajem završetku autoputa Sarajevo – Beograd. Ovaj autoput će biti projekt puta mira Balkana i doprinijet će razvoju, miru i stabilnosti cijelog regiona. I most na rijeci Savi će biti završen krajem 2022. godine. S liderima smo zajedno postavili temelje. Smatramo to projektima koji će doprinijeti ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je i kako je odmah po dolasku u Sarajevo obišao mezar prvog predsjednika predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Dodao je i kako se tom prilikom pomolio za sve žrtve stradale tokom rata u BiH.

“Svi naši napori, želje i molitve su da se takva patnja ne ponovi. Zbog toga ćemo nastaviti multilateralnu politiku od Balkana do Afrike, od Kavkaza do Srednje Azije”, kazao je Erdogan.

U Turskoj 150.000-200.000 građana porijeklom iz Crne Gore

Turski je čelnik rekao da je zadovoljan prvom posjetom Crnoj Gori.

“S predsjednikom Đukanovićem sastao sam se ranije u Antaliji. Tokom ove moje posjete imali smo priliku razgovarati o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima i koracima koje možemo zajedno poduzeti u tom pogledu. Pružili smo podršku članstvu Crne Gore u NATO-u i vidimo pozitivne rezultate toga. Pored toga razgovarali smo o mapi puta za ostvarenje trgovinskog cilja sa Crnom Gorom od 250 miliona eura”, naveo je Erdogan.

Podsjetio je kako se u Turskoj nalazi oko 150.000-200.000 građana porijeklom iz Crne Gore, zbog čega su i snažnije veze između dvije zemlje.

“Mi ćemo zaštititi svoje historijsko naslijeđe na Balkanu, te u svjetlu aktuelnih dešavanja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju regiona”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije