Erdogan: Posjeta BiH i Crnoj Gori pokazuje odgovornost Turske prema regiji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Turska razumije deficit stabilnosti koji imamo na Zapadnom Balkanu i potrebu da taj deficit prevaziđemo. Zato Turska insistira na otvorenim vratima NATO-a i EU-a za zemlje regije, izjavio je crnogorski predsjednik Milo Ðukanović nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turski je predsjednik pak rekao da sama posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori pokazuje odgovornost Turske prema zemljama Balkana.

Erdogan je stigao danas na Cetinje, u okviru prve zvanične posjete Crnoj Gori, a nakon sastanka sa predsjednikom Đukanovićem govorio je na zajedničkoj konferenciji za medije.

Erdogan je kazao da je Turska među prvim državama priznala nezavisnost Crne Gore, a međusobnu solidarnost dvije zemlje su pokazale i tokom pandemije korona virusa.

“Turska je među deset najvećih investitora u Crnoj Gori“, rekao je Erdogan, prenijela je agencija Anadolija.

“Turska i Crna Gora, kao važni dijelovi Balkana i Evrope, daju ozbiljan doprinos miru i stabilnosti. Crna Gora, koja objedinjuje različite etničke i vjerske grupe, predstavlja važan primjer zajedničkog življenja. Mirovne politike Crne Gore u regionu, njene aktivnosti u međunarodnim organizacijama i intenzivne korake ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji pratimo s istinskim pohvalama. Članstvu Crne Gore u NATO-u smo pružili snažnu podršku, a iskreno vjerujemo da će članstvo ove zemlje u EU doprinijeti stabilnosti čitavog regiona“, kazao je Erdogan.

Historijska odgovornost i obaveza

Na pitanje novinara u vezi s posjetom Bosni i Hercegovini i izjavom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da više vjeruje Erdoganu nego Zapadu, turski predsjednik je kazao kako posjete BiH i Crnoj Gori pokazuju odgovornost Turske prema regionu.

“Mi imamo historijsku odgovornost i obavezu ovdje. Zato nastavljamo posjete balkanskim zemljama i zato ćemo ih i dalje nastaviti. Jučer sam bio u BiH i razgovarao sa našim prijateljima tamo. Njihovo zajedništvo je za nas veoma važno. Vjerujem da Bosna i Hercegovina u jedinstvu i zajedništvu može prevazići svoje probleme“, naglasio je Erdogan.

Planirano je da nakon sastanka, Đukanović sa suprugom priredi svečani ručak u čast visokog gosta i njegove supruge.

Gosti na ručku, pored članova delegacija, biće i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

U odvojenom programu, prva dama Crne Gore Lidija Đukanović ugostiće prvu damu Turske Emine Erdogan. One će posjetiti Muzej kralja Nikole na Cetinju i izložbu na platou ispred muzeja.

Erdogan će se, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, sastati i sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem, a planirana je i posjeta Nizamskoj džamiji i Medresi “Mehmet Fatih”.

Izvor: Al Jazeera i agencije