Mostar ugostio najbolje svjetske skakače: Spektakularni letovi sa Starog mosta

Skakači u bh. gradu Mostaru skaču sa Starog mosta koji je remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, i simbola koji svjedoči brutalnosti rata u BiH vođenom od 1992. do 1995. godine.

Red Bull Clff Diving skakači skaču sa Starog mosta u Mostaru (Denis Kapetanovic/PIXSELL)

Australka Rhiannan Iffland i Englez Gary Hunt, koji ove godine nastupa pod francuskom zastavom, pobjednici su mostarskog natjecanja svjetskog prvenstva Red Bull Cliff Diving.

Mostar je protekla tri dana bio domaćin najboljim svjetskim visinskim skakačima, a spektakularno natjecanje završeno je u subotu finalnom serijom skokova nakon koje su se Iffland i Hunt pokazali najkonstantnijim, izvijestila je Fena.

Hunt je skokom u četvrtoj seriji za koji, ipak, nije dobio nijednu desetku obezbijedio konačnih 429.70 bodova što mu je bilo dovoljno za prvo mjesto. Drugi je završio Rumun Constantin Popovici, a treći Nikita Fedotov iz Rusije.

(Anadolija)

U ženskoj konkurenciji nije bilo dileme oko pobjednice. Apsolutna favoritkinja Iffland odbranila je pobjedu koju je u Mostaru ostvarila 2019. godine i sa zbirom od 385.10 bodova se popela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Ovo je njena deseta pobjeda u nizu u Red Bull Cliff Diving, piše Anadolija.

Sjajna danas bila je i Adriana Jimenez iz Meksika koja je zauzela drugo mjesto, dok je trećeplasirana bila Jessica Macaulay iz Kanade.

Anadolija

Natjecanje u Mostaru bilo je drugo u ovogodišnjem kalendaru Red Bull Cliff Diving svjetskog prvenstva, a nakon Mostara slijede natjecanja u Downpatrick Headu u Irskoj i Polignanu u Italiji.

Skakači natjecanja Red Bull Cliff Diving u bosanskohercegovačkom gradu Mostaru skaču sa Starog mosta koji je remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, i simbola koji svjedoči brutalnosti rata koji je u Bosni i Hercegovini vođen od 1992. do 1995. godine. Taj rat smatra se najvećom tragedijom na tu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.  

(Anadolija)

Stari most koji spaja desnu i lijevu obalu Neretve, srušen je 9. novembra 1993. godine nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća odbrane.

Taj čin snimljen je kamerama, a snimak je brzo obišao cijeli svijet.

Fotografija snimljena u decembru 1997. godine prikazuje uništeni Stari most u Mostaru (EPA)

Za rušenje Starog mosta direktno se smatra odgovornim Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a, koji je tokom izricanja osuđujuće presude popio otrov u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu u novembru 2017. godine.

Stari most, visok 24 metra u najvišem dijelu, je obnovljen i otvoren u julu 2004. godine, a 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Iduće srijede haški sud izriče presudu u slučaju “Prlić i ostali”. Kad je riječ o rušenju Starog mosta, prvostepeno vijeće haškog suda utvrdilo je kako je most mogao biti legitimni vojni cilj HVO-a. To je objašnjeno činjenicom da ga je, uz stanovništvo dijela grada pod opsadom, koristila i Armija BiH. Međutim, Vijeće je zaključilo da […]

Published On 25 Nov 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO