Erdogan u Sarajevu: Obim trgovine između Turske i BiH podići na milijardu eura

Milorad Dodik, koji od ranije bojkotuje rad u državnom vrhu i dolazak u Sarajevo, taj je bojkot prekinuo kako bi se sastao s turskim predsjednikom.

Turska i Bosna i Hercegovina imaju za cilj obim trgovinske razmjene podići na nivo od milijardu eura, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, u posjeti koja dolazi u vrijeme jedne od najvećih političkih kriza u zemlji.

Erdogan je rekao da je cjelovitost i stabilnost Bosne i Hercegovine ključ su mira u regiji, zbog čega je najavio intenziviranje aktivnosti na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, koji bi trebao donijeti razvoj čitavoj regiji i ojačati povezanost..

“Teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, ključ su mira u regiji. Nastavit ćemo sa zajedničkim radom s ciljem zaštite regionalne stabilnosti”, kazao je Erdogan.

„Prilikom posjete članova Predsjeništva BiH Ankari potpisan je revidirani i nadograđeni Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH, stupio je na snagu 1. augusta 2021. godine, a sasvim će sigurno unaprijediti obim naše trgovinske saradnje. Turska želi unapređenje odnosa sa BiH u oblasti turizma, poljoprivrede i kulture”, rekao je turski predsjednik.

Erdogana su ispred Predsjedništva BiH dočekali predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović, dok se treći član Predsjednišva BiH Milorad Dodik delegaciji pridružio u zgradi.

Dodik prekinuo bojkot zbog Erdogana

Dodik, koji u tročlanom Predsjedništvu zemlje predstavlja srpski narod, od ranije bojkotuje rad u državnom vrhu i dolazak u Sarajevo, ali je taj bojkot prekinuo kako bi se sastao s turskim predsjednikom.

Odluku bivšeg Visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon kojim se kažnjava nijekanje ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca, političari u toj zemlji su očekivano različito ocijenili a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio kako se u entitetu Republika Srpska taj zakon neće provoditi te je zaprijetio otcjepljenjem od BiH.

Dodik je svoje stavove o Viskom predstavniku u BiH, čija je uloga nadgledati provedu Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH 1995. godine, ponovio i tokom konferencije sa turskim predsjednikom.

Novinarima je rekao da više cijeni turskog predsjednika nego neke druge međunarodne faktore u Bosni i Hercegovini, neizravno optužujući zapadne zemlje koje Dodik od ranije kritikuje da rade na štetu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Ponovio je tezu da je u Bosni i Hercegovini najvažnije potaknuti unutarnji dijalog, ali i sačuvati mir, čak i u slučaju disolucije Bosne i Hercegovine.

Dodik je za pomoć u rješavanju unutarnjih problema u BiH pozvao turskog predsjednika, dodajući da značajnu ulogu može imati i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Erdogan je na Međunarodni aerodrom Sarajevo doputovao u prijepodnevnim satima u petak, u pratnji delegacije.

S Erdoganom su doputovali ministar trgovine Mehmet Mus, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Dogovoren trilateralni sastanak Turska – BiH – Srbija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je kao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na vrlo burnoj konferenciji za novinare Dodiku odgovorio da nije moguća mirna disolucija BiH, rekao je da su tokom sastanka s turskim predsjednikom dogovorili da se sljedeći trilateralni sastanak BiH – Turska – Srbija, održi u Bosni i Hercegovini.

“Precizan termin će biti definisan. To je nastavak cijelog ciklusa te vrste sastanaka koji su se pokazali vrlo korisnima u smislu stabilizacije i političke situacije u odnosima naših zemalja ali i stabilizacije cijele situacije u regiji, posebno što su vezani za neke konkretne projekte. Tu, prije svega, mislim na veliki infrastrukturni projekat izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo, koji ide svojim tempom“, rekao je Komšić.

Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

Izvor: Agencije