Lajčak: Sastanak glavnih pregovarača početkom septembra

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog održao je odvojene sastanke sa šefovima pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem.

Posljednji sastanak na najvišem nivou održan je u Briselu 19. jula (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak najavio je da će sljedeći sastanak na nivou glavnih pregovarača biti održan početkom septembra.

Lajčak je objavio je na svom Twitter nalogu da je održao odvojene sastanke sa šefovima pregovaračkih timova Kosova i Srbije, Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem, prenosi Tanjug.

“Danas [četvrtak] sam imao značajne, odvojene razgovore s prvim zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem i s direktorom srbijanske Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem o pripremama za sljedeći sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača početkom septembra”, napisao je Lajčak na Twitteru.

Srbija insistira na formiranju ZSO

Petković izjavio je za Tanjug kako očekuje da će se razgovori Kosova i Srbije na tehničkom nivou  nastaviti u prvoj polovini septembra, da će delegacija iz Srbije insistirati na formiranju zajednice srpskih opština (ZSO) kao suštinskog dijela Briselskog sporazuma i punoj provedbi dijela o pravosuđu.

Naglasio je da nastavak razgovora na najvišem nivou zavisi od uspješnosti ovih pregovora, da je srbijanska strana pokazala da je za dijalog, ali da ima crvene linije, jer “niko ne može da ponižava srpski narod i gazi Briselski sporazum”.

Posljednji sastanak na najvišem nivou predsjednika Srbije Aeleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija održan je u Briselu 19. jula.

Izvor: Agencije