Vijeće za odbranu i bezbjednost Crne Gore danas o ustoličenju Joanikija

Na sjednici u Podgorici će biti analizirana sigurnosna situacija u Crnoj Gori i donijete odluke o aktivnostima nadležnih državnih organa u prevladavanju sigurnosnih izazova.

Predsjednik Milo Đukanović predsjedavat će sjednicom Vijeća za odbranu i bezbjednost (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predsjedavat će u četvrtak sjednicom Vijeća za odbranu i bezbjednost, koja će biti održana u Vili “Gorica” u Podgorici, saopćeno je iz predsjedničkog kabineta.

Na sjednici će biti analizirana sigurnosna situacija u Crnoj Gori i donijete odluke o aktivnostima nadležnih državnih organa u prevladavanju sigurnosnih izazova inspiriranih zakazanom intronizacijom mitropolita mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju.

Vijest da će ceremonija ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog biti održana početkom septembra u manastiru na Cetinju izazvala je ovih dana revolt među Crnogorcima, koji kao provokaciju vide organizaciju takvog skupa u Crnoj Gori.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u maju na Arhijerejskom saboru u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a, a na tom mjestu će zamijeniti mitropolita Amfilohija, koji je krajem prošle godine preminuo od posljedica infekcije korona virusom.

Protestni skup na Cetinju

Ceremonija njegovog preuzimanja dužnosti trebala bi biti održana 4. septembra na Cetinju, saopćeno je iz SPC-a.

Joanikijevom ustoličenju na Cetinju protive se i crnogorske opozicione stranke, koje poručuju SPC-u da tu ceremoniju održe bilo gdje drugo.

Hiljade Crnogoraca noseći nacionalne zastave poručile su u nedjelju sa protestnog skupa na Cetinju da neće dozvoliti da poglavar SPC-a u Crnoj Gori Joanikije bude ustoličen u cetinjskom manastiru.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je u premijersku fotelju sjeo na prijedlog SPC-a, izričit je da će ustoličenje novog crnogorskog mitropolita biti održano na Cetinju te je rekao da će on tom skupu prisustvovati bez tjelohranitelja.

Izvor: Agencije