Joanikije o ustoličenju: Podrazumijeva se da će biti na Cetinju

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmješteno.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Savjet za odbranu i bezbjednost odlučit će gdje će biti postavljanje mitropolita (Zoran Žestić / Tanjug)

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmješteno.

“Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju“, odgovorio je on na pitanje podgoričkih Vijesti, ne želeći detaljnije komentirati.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Milan Knežević un utorak je najavio da će Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Savjet za odbranu i bezbjednost odlučiti gdje će biti postavljenje mitropolita – na Cetinju ili u Podgorici.

Naveo je da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi prijedlog, osim ako ne bude došao od crkve, prenosi Tanjug.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, s Joanikijem se prije 15-ak dana sastao potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, nadležan za sektor sigurnosti.

Ranije bio otvoren za sve opcije

Tada je mitropolit, kako je rečeno Vijestima, “bio otvoren za sve opcije”, ali je, kako dodaje portal, nekoliko dana kasnije, na sastanku s premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom, odbacio mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mjestu.

To je potvrdio i u obraćanju javnosti u nedjelju, kada je naveo da se on hirotonisao prije pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da “nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori”.

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici Vlade će se još jednom sastati s mitropolitom, najvjerovatnije nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

U nedjelju je na Cetinju održan protest, na kojem su hiljade ljudi poručile da ne žele ustoličenje Joanikija u tom gradu.

Izvor: Agencije