Joanikije: Mene ne šalje nijedna država, već Srpska pravoslavna crkva

Rođen sam u Crnoj Gori, nisam odnekud došao da je okupiram, rekao je izabrani mitropolit crnogorsko-primorski.

Ovdje sam praktično započeo službu, rekao je Joanikije (Arhiva)

Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je protivnicima njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru da ga ne šalje crkva Srbije već Srpska pravoslavna crkva.

Dodao je i da je Crna Gora njegova država.

„Mene ne šalje crkva Srbije, mene ne šalje nijedna država, mene šalje Srpska pravoslavna crkva, mene priznaje moje sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i vjerujući narod Crne Gore”, rekao je i podsjetio da je on rođen u Crnoj Gori i da je građanin te države, prenio je Tanjug.

Što se tiče raznih manipulacija u kojima se govori da će grupa ljudi spriječiti njegovu hirotoniju, vladika je rekao da se on hirotonisao prije pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru.

“Ovdje sam praktično započeo službu. Nisam ja odnekud došao u Crnu Goru da je okupiram, otkud meni to da se prepisuje, otkud meni te mogućnosti da ja bilo koga okupiram?! Moje je da okupiram samo ljubav, ali to je ona ljubav koja se ne nameće – to je Hristova ljubav”, poručio je.

Ukazao je da nekome u Crnoj Gori smeta Srpska pravoslavna crkva i primijetio da je čudno da nikada nije čuo da nekome Srbinu u Crnoj Gori, a ima ih, kaže, toliko, smeta to što se ovo zove Mitropolija crnogorska.

‘Oni su se mene odrekli, ja njih ne mogu’

„Niti jednom Srbinu iz Crne Gore, niti bilo kome odakle drugo, to dosad nije zasmetalo. Nego nam je svima čast jer znamo njenu istoriju i njenu ulogu od Svetog Save pa do dana današnjeg”, istakao je mitropolit.

Podsetio je da je u Cetinjskom manastiru zakonito hirotonisan, zakonito izabran za episkopa, a nakon smrti mitroplita Amfilohija, zakoniito određen za administratora i poslat na Cetinje, kao i da je zakonito izabran na Svetom arhijerejskom saboru.

Govoreći o onima koji se protive njegovom ustoličenju rekao je i da ga oni ne priznaju kao svog mitropolita i da hoće da ga proteraju iz Cetinjskog manastira.

“Dobro. Znači oni su se mene odrekli, ali ja kao pastir, kao mitropolit, kao čovek Jevanđelja, ne mogu njih da se odričem. To su moja braća. To je narod koji mi je Bog povjerio i mislim da u njima ima mnogo dobra”, istakao je mitropolit, koji je poručio da je spreman na razgovore s onima koji se protive njegovom ustoličenju na Cetinju.

“Ako su spremni da razgovaraju, da mi kažu za nešto da nisam u pravu, slobodno neka dođu… Hoću da razgovaramo i kome god je nešto nejasno u vezi moje službe, ja sam spreman da razgovaram”, kazao je Joanikije, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije