U Crnoj Gori za mjesec korona virusom zaraženo više od 1.000 turista

Najviše zaraženih turista registrovano je u Budvi, nakon čega slijede Ulcinj, Kotor i Bar.

U Crnoj Gori boravi oko 190.000 turista, od čega je oko 60.000 u Budvi (EPA)

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja Evrope koja je ove godine dozvolila ulazak turistima bez ikakvih ograničenja.

Takva odluka donesena je u cilju oporavka ekonomije i većeg priliva turista.

Dok s jedne strane država bilježi ogroman broj stranaca, posebno na crnogorskom primorju, s druge, kako raste broj novozaraženih korona virusom, sve je više i zaraženih turista, piše Anadolija.

Samo u posljednja četiri dana u Crnoj Gori registrovano je više od 2.000​​​​​​​ novozaraženih korona virusom, a od toga, skoro 20 posto su turisti.

Zvanični podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je u posljednjih mjesec u Crnoj Gori registrovano više od hiljadu zaraženih turista.

Po gradovima, najviše zaraženih turista registrovano je u Budvi, nakon čega slijede Ulcinj, Kotor i Bar.

Ususret ljetnoj turističkoj sezoni, nadležni u Crnoj Gori su spremili plan kako da zdravstvene vlasti i turistički radnici postupaju u situaciji kada je neki od turista zaražen korona virusom.

Liječenje plaća država

Epidemiološka služba ima obavezu da o pozitivnom rezultatu testa obavijesti turistu i vlasnika njegovog smještaja (hotelskog ili privatnog), a sanitarna inspekcija izdaje rješenje o izolaciji inficirane osobe.

U slučajevima teže kliničke slike, turisti oboljeli od COVID-19 se šalju na bolničko liječenje, čije troškove plaća država Crna Gora.

Ako je riječ o blažim simptomima, turist može izolaciju provesti u svom smještaju i sam snositi troškove tog boravka. Hoće li se izolacija propisati i za iznajmljivača privatnog smještaja ako je imao gosta inficiranog virusom, zavisi od rezultata njegovog testa i procjene epidemiologa.

Turisti kojima je za povratak u svoje zemlje potreban PCR test, Vlada Crne Gore je omogućila besplatno testiranje.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 5.577.

U Crnoj Gori boravi oko 190.000 turista, od čega je oko 60.000 u Budvi.

Izvor: Agencije