Dodik: Nemam se namjeru odazvati pozivu Tužilaštva BiH

Ako misle da imaju moć da nas tjeraju po zatvorima onda neka izvole odmah da krenu, drugog načina nema, rekao je Dodik.

Mi ne priznajemo taj sud, ne priznajemo, nećemo ih priznati nikada, rekao je član Predsjedništva BiH (Fena)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je danas da se nema namjeru odazvati na poziv Tužilaštva BiH.

U Tužilaštvu BiH, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine do petka je zaprimljeno 29 prijava.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, među njima su i prijave protiv Dodika.

„Nemam namjeru odazvati se ni njima ni bilo kome drugom, ali imam namjeru ući u Sarajevo. Baš me zanima kako će se ponašati. Šta da komentarišem, to govori o tome šta je bio pravi cilj Inzka i ovih da dodatno naprave raskol“, rekao je Dodik za televiziju bh. entiteta RTRS.

‘Svaki građanin RS-a će biti zaštićen’

„Mi ne priznajemo taj sud, ne priznajemo te njihove aktivnosti. Nećemo ih priznati nikada. Ako misle da imaju moć da nas tjeraju po zatvorima onda neka izvole odmah da krenu, drugog načina nema“, dodao je, uz napomenu da će svaki građanin RS-a, „za kojeg saznamo da je zbog toga bio uznemiravan, biti zaštićen“.

Dodik formiranje predmeta po nametnutim izmjenama Krivičnog zakona BiH vidi kao slijed koji ide ka raspadu BiH koja, kako je rekao, “ne može da živi na ovaj način u kojem se Bošnjaci raduju, jer imaju visokog predstavnika koji isključivo radi protiv Srba”.

Inzko je, koristeći svoje ovlasti, donio dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Izvor: Al Jazeera i agencije