Hrvatska protiv COVID-19 vakcinisala više od polovine odraslog stanovništva

To znači da je svaka druga odrasla osoba u Hrvatskoj učinila je pozitivan iskorak te se vakcinisala, rekao je direktor HZJZ-a Krunoslav Capak.

Najveći obuhvat vakcinisanih postignut je u Gradu Zagrebu (Sanjin Strukić / Pixsell)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) saopćio je da je s jučerašnjim danom u Hrvatskoj protiv korona virusa vakcinisano 50,10 posto odraslog stanovništva, odnosno 41,69 posto ukupnog.

“U četvrtak, 19. kolovoza, broj ukupno utrošenih doza dosegao je 3.200.638. Prvom dozom cijepljeno je 1.691.778 osoba, a od njih je 1.508.860 cijepljeno s dvije doze. Cijepljeno je 41,69 posto ukupnog stanovništva, odnosno 50,10 posto odraslog”, saopćeno je iz HZJZ-a.

Direktor HZJZ-a epidemiolog Krunoslav Capak istakao je da to znači da je svaka druga odrasla osoba u Hrvatskoj učinila pozitivan iskorak te se vakcinisala, prenosi Anadolija.

“Za očuvanje svog osobnog zdravlja i života kao i zdravlja i života svojih sugrađana, svaki drugi građanin Hrvatske primio je najmanje jednu dozu cjepiva. Svatko tko je cijepljen, tom nesebičnom gestom pridonio je zdravlju, sigurnosti, očuvanju života, očuvanju bolničkog sustava, očuvanju radnih mjesta kao i turističkoj sezoni”, izjavio je Capak.

Udio vakcinisanih raste s porastom dobi

On se zahvalio građanima i zdravstvenim djelatnicima te najavio aktivan nastavak vakcinacije građana Hrvatske.

Najveći obuhvat vakcinisanih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu sa 48 posto ukupnog stanovništva, odnosno 58 posto odraslog stanovništva.

Završeno vakcinisanje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu sa 44,2 posto ukupnog, odnosno 53,5 posto odraslog stanovništva.

Saopćeno je kako udio vakcinisanih raste s porastom dobi, tako da je u dobi od 65 godina i više vakcinisano 588.755 osoba (69 posto) s jednom dozom, te 555.832 (65,1 posto) s dvije doze.

Izvor: Agencije