Veliki požar u okolini Trogira, vatra nije pod kontrolom

U poslijepodnevnim satima povećane su vatrogasne snage koje gase ovaj požar, a na požarištu je angažirano 170 vatrogasca i 50 vatrogasnih vozila.

Kako su izvijestili vatrogasci, u gašenju požar sudjeluju i dva kanadera te dva air traktora (Ivo Čagalj / Pixsell)

Požar koji je danas buknuo u Segetu Gornjem u zaleđu Trogira u poslijepodnevnim satima se širi prema istoku i sjeveru, a oko sat vremena zbog tog požar bila je na snazi mjera zaustavljanja slijetanja aviona na splitski aerodrome, prenosi Hina.

“Hrvatska kontrola zračne plovidbe je procijenila da je zbog ovog požar nesiguran prostor za slijetanje zrakoplova u zračnu luku pa je slijetanje zrakoplova oko sat vremena bilo preusmjereno, a tri su zrakoplova sletjela u zadarsku zračnu luku, jedan u zračnu luku dr. Franjo Tuđman u  Zagrebu”, rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci.

Po njegovim riječima dva su avioprijevoznika poslijepodne otkazala svoje uzlijetanje s piste splitske zračne luke za sutra.

“Stanje se počelo normalizirati oko 15,30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku  zračnu luku, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa,” rekao je Melvan.

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević izvijestio je kako su u poslijepodnevnim satima povećane vatrogasne snage koje gase ovaj požar, a na požarištu je angažirano 170 vatrogasca i 50 vatrogasnih vozila. Osim toga, kako su izvijestili vatrogasci, u gašenju požar sudjeluju i dva kanadera te dva air traktora.

“Prema informacijama kojim raspolažemo u ovom je požaru izgorjela jedna kamp kućica, no nije poznato je li ona bila napuštena na terenu koji je zahvatio požar,” kazao je Kovačević.

Požar i dalje nije pod kontrolom

Situaciju na požarištu za Dalmacija Danas je komentirao Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir.

“Požar i dalje nije pod kontrolom. Velika je površina, kako okrene vjetar tako plane i mi prebacujemo snage”, kazao je Buble.

Na pitanje je li istina da gore napuštene stare kuće na padinama brda, kaže:

“Koliko ja znam, ne. Gori oko njih, ali nemam informaciju da gore same kuće. To su naša stara sela, a nemoguće je znati što se točno događa na tako velikom području.

Najviše snaga nam je raspodijeljeno na jugozapadu, iznad zaobilaznice. Stanje na sjeveru vodi kolega Darko Maretić. Ulazak u noć malo zabrinjava, ali nastojat ćemo svim snagama odraditi gašenje dok je dan”, kazao je.

Izvor: Agencije