Srbi nakon 21 godine konstitutivni u HNK-u

Zastupnnici Skupštine Hercegovačko-Neretvanskog kantona su podržali izmjene Ustava.

Zbog sporova između vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka Srbi nisu do danas bili konstitutivan narod u HNK-u (Anadolija)

Srbi u Hercegovačko-Neretvanskom kantonu (HNK) sa sjedištem u Mostaru postali su u ponedjeljak konstitutivan narod pošto je izmijenjen kantonalni Ustav 21 godinu otkako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da sva tri naroda budu ravnopravni u cijeloj BiH.

Zastupnici Skupštine HNK-a su na posebnoj sjednici s 26 glasova “za” i jednim “protiv” podržali izmjene Ustava kojim su Srbi postali konstitutivan narod zajedno s Hrvatima i Bošnjacima, javila je Hina.

Dopredsjednik Skupštine HNK-a Tomislav Martinović izrazio je očekivanje da će ova poruka iz Mostara pozitivno odjeknuti i na izmjene Izbornog zakona BiH kako bi sva tri naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi bili ravnopravni i u izbornom procesu, te mogli samostalno birati vlastite predstavnike u vlasti.

Ustavni sud 2000. donio odluku

Ustavni sud BiH je 2000. godine po apelaciji tadašnjeg člana BiH Predsjedništva Alije Izetbegovića donio odluku da sva tri naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi budu konstitutivni na svim administrativno-teritorijalnim nivoima.

Zbog sporova između vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka Srbi nisu do danas bili konstitutivan narod u HNK-u, navodi agencija Hina.

Izvor: Agencije