Dodik kaže da je Tužilaštvo BiH zatražilo njegovo saslušanje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda kaže da saslušanje zatraženo zbog negiranja genocida počinjenog u Srebrenici.

Milorad Dodik je najavio kako se u bh. entitetu RS akon koji zabranjuje negiranje zločina neće provoditi (Dejan Rakita/PIXSELL)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražili njegovo saslušanje, zbog negiranja genocida počinjenog u Srebrenici.

“Danas je iz Tužilaštva došlo da me saslušaju u vezi sa mojom pričom o navodnom negiranju genocida“, rekao je on, ali nije iznio više detalja, objavili su bh. mediju.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izmijenio je krajem jula Krivični zakon Bosne i Hercegovine, prema kojem je sada kažnjivo nijekanje ratnih zločina počinjenih tokom rata devedesetih godina u ovoj zemlji, uključujući genocid u Srebrenici, kao i veličanje ratnih zločinaca koji su pravosnažno osuđeni.

Kazna do pet godina zatvora

Negatorima ratnih zločina i onima koji veličaju zločince prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Političari u Bosni i Hercegovini su očekivano različito reagirali na Inzkove intervencije u Krivični zakon, a Dodik je najavio kako se u bh. entitetu Republika Srpska taj zakon neće provoditi te je zaprijetio otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, vodeći političari RS-u osuđene za ratne zločine još uvijek slave kao nacionalne heroje, što otežava proces pomirenja u Bosni i Hercegovini 26 godina nakon završetka rata, koji je odnio oko 100.000 ljudskih života.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO