Duraković: Zbog blokada kod gašenja požara Dodik bi mogao odgovarati za terorizam

Načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović podnio je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Požari bijesne diljem BiH a Milorad Dodik blokira upotrebu vojnih helikoptera za gašenje (Al Jazeera)

Sprječavanje gašenja požara može biti teroristički čin, rekao je Al Jazeeri Adnan Duraković, univerzitetski profesor sa Pravnog fakulteta u Zenici, nakon što član tročlanog Predsjedništva BiH Milorad Dodik danima sprječava angažiranje vojnih helikoptera Oružanih snaga za gašenje požara koji se šire diljem zemlje.

Požar na području Čabulje između Mostara i Širokog Brijega u utorak se ponovno rasplamsao, a vatrogasci pokušavaju spriječiti da se proširi na šumu te približi kućama.

Stanje je teško i u općini Jablanici, gdje se požarište širi prema kućama u naselju Donja Jablanica i prema mjestu Komadinovo Vrelo nedaleko od glavne magistralne ceste koja povezuje Mostar i Sarajevo. Vatrogascima posao otežava vjetar koji često mijenja smjer vatre, pa će danas lokalne vlasti u Jablanici zatražiti pomoć vatrogasaca i iz drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Trenutno je aktivan požar i ispred naseljenih mjesta Derani i Stupišta u opštini Stolac. Požar ne prijeti naseljenim mjestima no, na nepristupačnom je terenu na kojem može biti mina ostale iz posljednjeg rata. Požar na lokaciji Kvanj u Mostaru proširio se prema naseljenim mjestima Dolovi u Stocu.

Jedina pomoć iz zraka za sada stiže iz susjedne Hrvatske no kanaderi, sukladno međudržavnom sporazumu, mogu se koristiti samo u graničnom pojasu širine do deset kilometara. Protupožarni avioni iz Hrvatske do sada su pomogli u zaustavljenju širenja požara kod Širokog Brijega i Tomislavgrada.

Jučer i danas angažiran je i helikopter entitetskog servisa Republike Srpske, prema ranijem sporazumu o uzajamnoj pomoći entitetskih civilnih zaštita Republike Srpske i Federacija BiH, jer Federacija BiH ne posjeduje takav helikopter.

Ipak, jedina prava pomoć u gašenju vatrene stihije bili bi vojni helikopteri Oružanih snaga BiH, za čije korištenje Dodik ne želi dati saglasnost, ni tri sedmice nakon izbijanja požara u zemlji.

Odgovornost zbog sprječavanja pomoći

Duraković kaže da bi Dodik zbog nametanja blokada tokom gašenja požara mogao odgovarati prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, kao i prema Krivičnom zakonu BiH.

Prema krivičnom zakonu Federacije BiH zapriječena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine svakome „ko odvraćanjem ili na drugi način spriječi drugog u poduzimanju mjera radi otklanjanja požara, poplave, eksplozije…“

Prema Krivičnom zakon Bosne i Hercegovine, zatvorskom kaznom od najmanje pet godina kaznit će se svako „ko počini teroristički čin s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva ili prisiljavanja organa vlasti Bosne i Hercegovine, vlade druge zemlje ili međunarodne organizacije, da to izvrši ili ne izvrši, ili s ciljem ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih, ustavnih, privrednih ili društvenih struktura Bosne i Hercegovine, druge zemlje ili međunarodne organizacije…“

Pod terorizmom se, prema istom zakonu, podrazumijeva i „ispuštanje opasnih materija ili izazivanje požara, eksplozija ili poplava s posljedicom ugrožavanja ljudskih života“.

Duraković kaže su optužnice za krivična djela, uključujući i terorizam, kompleksna stvar, pa se ni za konkretan slučaj ne može tvrditi ništa sa sigurnošću, bez detaljne istrage koja bi pokazala je li postojala namjera koja bi se mogla okarakterisati kao teroristička.

„Stvar je tužilaštva može li dokazati postoje li ova djela ili ne“, rekao je Duraković Al Jazeeri. „Kada procjenjujete djelo, procjenjujete širi kontekst; namjere, ponašanje prije djela, tokom djela, poslije djela, šire aktivnosti i izjave…“

Dodik se sveti zbog ‘Inzkovog zakona’

Predsjednišvo BiH je kao kolektivno tijelo vrhovni zapovjednik Oružanih snaga BiH a odluke o njihovom angažiranju mogu se donijeti jedno ukoliko za to postoji saglasnost sva tri člana.

Takve izričite odredbe iz Zakona o odbrani sada koristi Dodik kako bi blokirao angažiranje vojnih helikoptera za gašenje požara na nepristupačnim područjima a oni su se u proteklih desetak dana pojavili u različitim dijelovima zemlje.

Blokadu rada Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i državnog parlamenta nametnuli su političari iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predvođeni Dodikom a na taj korak su se odlučili kako bi pokušali spriječiti provedbu izmjena Kaznenog zakona BiH koje je potkraj jula nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, piše Hina.

Tim je izmjenama zakona kao kazneno djelo kvalificirano nijekanje ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici što vlasti RS uporno odbijaju priznati a presuđene ratne zločince iz ratova devedesetih i dalje slave kao nacionalne heroje.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović pozvali su u ponedjeljak visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti i okonča blokade koje nameće Milorad Dodik sprječavajući angažiranje vojnih helikoptera za gašenje požara koji se šire diljem zemlje.

“Pozivamo visokog predstavnika da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle uporabiti letjelice kojima raspolaže BiH, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju”, stoji u izjavi Komšića i Džaferovića.

Ranije su Komšić i Dodik zatražili pomoć i od NATO štaba u Sarajevo, kao i EUFOR-a (Snage Evropske unije).

Dok traje sukob oko tog zakona požari pustoše Bosnu i Hercegovinu, posebice na području Hercegovine.

Načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović u petak, 13. augusta, podnio je krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, dok je opozicioni političar u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić pozvao Dodika da odmah prekine sa blokadom i dopusti da se letjelice Oružanih snaga BiH uključe u gašenje požara.

Izvor: Al Jazeera