Fiket: Dosta jak potres kod Petrinje, za očekivati je naknadne

Noćas u 1 sat i 58 minuta dogodio se prilično jak zemljotres s epicentrom kod Petrinje, magnitude 4,2 prema Richteru.

Sisačko-moslavačku županiju 29. decembra 2020. godine pogodio je zemljotres snage 6,2 stepena po Richteru (Cutuk/PIXSELL)

Nije bilo veće štete od jakog potresa koji je nešto prije dva sata u noći snagom od 4,2 prema Richteru zatresao Banovinu s epicentrom kod Petrinje, izvijestio je u utorak glasnogovornik Nacionalnog stožera za sanaciju šteta nakon potresa Mladen Pavić.

Pavić je naveo da su vatrogasci imali nekoliko poziva uplašenih građana, ali je utvrđeno da osim podrhtavanja tla drugih šteta na objektima nije bilo, piše Hina.

Kazao je i da je oko 2:35 sati iz preventivnih razloga obustavljen promet na željezničkoj pruzi Sunja – Velika Gorica, ali je nakon pregleda pruge utvrđeno da nema oštećenja, pa je promet oko pet sati ponovno uspostavljen.

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je za Hrvatsku radio televiziju (HRT) kako se nakon noćašnjeg zemljotresa kod Petrinje, koji je bio snažniji od onih koji su se u zadnje vrijeme događali, moguća naknadna podrhtavanja tla.

Zemljotres se osjetio u široj okolici Petrinje, Siska i Zagreba te šire, a za sada nema informacijama o štetama.

Nakon toga je bilo još naknadnih zemljotresa od kojih je najjači bio u 2:27 sati kada su seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili slab zemljotres s epicentrom kod Petrinje, magnituda je bila 2,8 prema Richteru, rekao je seizmolog Fiket.

Sisačko-moslavačku županiju 29. decembra prošle godine pogodio je zemljotres snage 6,2 stepena po Richteru. Sedam je osoba preminulo u ruševinama.

Jedna je djevojčica život izgubila u Petrinji, pet osoba u Majskim Poljanama kod Gline i orguljaš u crkvi u Žažini.

Prouzrokovana je velika materijalna šteta. Nakon toga ovo područje redovno pogađaju zemljotresi manjeg intenziteta.

Izvor: Agencije

Povezane

Dok iz Štaba za saniranje posljedica potresa tvrde da čine sve da se stanovnici Banije što prije vrate svojim domovima, građani Petrinje održali su protest, nezadovoljni brzinom obnove.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO