Dodik: Komšić i Džaferović nastavljaju sa nezakonitim i antiustavnim ponašanjem

Iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kritizirana odluka o odobravanju održavanja vježbe EUFOR – Brzi odgovor 2021.

Vježba će biti održana od 13. septembra do 3. oktobra u južnom dijelu BiH (EPA)

Iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika saopćeno je da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović “nastavljaju da svojim nezakonitim i antiustavnim ponašanjem, degradiraju ovu instituciju i od nje prave cirkus”.

“Komšić, kojem su usta puna BiH, a sve radi na srozavanju i sramoćenju njenih institucija, saziva vanrednu sjednicu na kojoj on i Džaferović donose neku odluku o odobravanju održavanja vježbe EUFOR – Brzi odgovor 2021”, naveli su iz Dodikovog kabineta, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, Komšić i Džaferović na taj način “samo ismijavaju i BiH i instituciju čiji su članovi, a koja bi trebalo da bude profesionalna i ozbiljna”.

Iz Predsjedništva BiH ranije danas je saopšteno da su članovi Komšić i Džaferović na vanrednoj sjednici “odobrili održavanje vježbe EUFOR – Brzi odgovor 2021, na osnovu pisma upućenog od komandanta EUFOR-a general-majora Aleksandera Placera”.

Vježba će biti održana od 13. septembra do 3. oktobra u južnom dijelu BiH, navedeno je u saopštenju.

‘EUFOR nije ni tražio odobrenje’

Iz Dodikovog kabineta, međutim, navode da bi Komšić i Džaferović za početak trebali da znaju osnovne stvari, a to je da komandant EUFOR-a, u skladu sa Aneksom 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma, samo obavještava Predsjedništvo BiH o održavanju redovne godišnje vježbe.

“Ovakve vježbe se izvode niz godina i imajući u vidu da je tada povećano prisustvo pripadnika EUFOR-a na terenu, što bi moglo da izazove neku vrstu uznemirenja u javnosti, komanda redovno obavijesti sve institucije i javnost u BiH”, istakli su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Naglašeno je da EUFOR nije ni tražio odobrenje, već su samo obavijestili Predsjedništvo o svojim aktivnostima, a mogli su i bez toga.

“Stoga je sjednica Predsjedništva o ovoj temi potpuno nepotrebna, a posebno je donošenje bili kakve odluke apsolutno nebitno, čak i neozbiljno”, naveli su iz Dodikovog kabineta.

‘Prekršen Ustav’

Ova informacija EUFOR-a mogla se samo primiti na znanje i to na nivou tehničkih organa Predsjedništva BiH.

“Dakle, Predsjedništvo o ovom pitanju ne može da donosi odluke, jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču odbrane mogu biti donijete samo jednoglasno, tako da su danas na taj način prekršili Ustav i Poslovnik”, ističe se u saopštenju.

Komšić i Džaferović pozvani su da, kako je navedeno, prestanu da “zloupotrebljavaju instituciju kao što je Predsjedništvo za svoje sitne čaršijske podvale i obmanjivanje javnosti u Republici Srpskoj i FBiH”.

Dodik poslije odluke bivšeg Visokog predstavnika BiH Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida ne učestvuje u radu Predsjedništva BiH, kao ni ostali srpski predstavnici u Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH.

Izvor: Agencije