Ukrajinci evakuirali Hrvate iz Kabula

Hrvatske vlasti su potvrdile da je za sada osam hrvatskih državljana evakuisano iz Afganistana.

U Afganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija (EPA)

Ukrajinski avion evakuisao je ukrajinske, hrvatske, nizozemske, bjeloruske i afganistanske državljane iz Kabula, objavio je šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba u ponedjeljak na Twitteru.

“Ukrajinski avion stacioniran u Afganistanu izvukao je državljane Ukrajine, Nizozemske, Hrvatske, Bjelorusije, Afganistana iz Kabula. Sada su sigurni”, napisao je Kuleba.

Hrvatske vlasti u međuvremenu su također potvrdile da je osam hrvatskih državljana evakuisano iz Afganistana.

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske saopćili su da u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima na terenu te u saradnji sa zemljama partnerima prate i koordiniraju odlazak ostalih hrvatskih državljana, koji se očekuje tokom današnjeg i sljedećih dana.

U Afganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija.

Jučer je premijer Andrej Plenković rekao da će se za evakuaciju Hrvata pobrinuti njihovi poslodavci.

Šef ukrajinske diplomatije obećao je i daljnju pomoć.

“Ne napuštamo naše ljude i pomažemo drugima. U slučaju novih zahtjeva, učinit ćemo sve što je moguće da pomognemo Ukrajincima i strancima”, dodao je Kuleba.

Talibani su proglasili završetak rata u Afganistanu nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palačom u Kabulu, u vrijeme odlaska snaga predvođenih SAD-om i nastojanja zapadnih zemalja da u ponedjeljak evakuišu hiljade svojih građana.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO