Helikopteri iz entiteta RS gase požare kod Jablanice

Dva entiteta imaju sporazum koji ih obavezuje na saradnju u situacijama prirodnih nepogoda.

Helikopterski servis RS-a će tokom dana biti angažovan na području FBiH (Arhiva)

Na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) upućen Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske, dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske gase požar na području Jablanice, javlja Anadolija.

U skladu sa Sporazumom o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 2001. godine koji je zaključen u cilju međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća, FUCZ je danas uputila zahtjev za pružanje pomoći i angažovanju helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske na gašenju požara na području Općine Jablanica.

Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman helikoptera za gašenje požara iz zraka.

Dodik ne želi dati saglasnost

“Na zahtjev je u veoma kratkom roku odgovoreno pozitivno te su dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske poletila iz Banje Luke i uputila se na područje Općine Jablanica gdje je veliki požar zahvatio širok pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širi prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica. Jedan helikopter izvršit će izviđanje, a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara. Vodozahvat za gašenje požara vršit će se iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera”, navedeno je u saopćenju FUCZ-a.

Zbog izrazito visoke temperature helikopteri će početi s gašenjem požara u 18:30 sati.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, zbog odluke Narodne skupštine RS da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH zbog nametnutog Zakona o zabrani negiranja genocida.

Po Zakonu o odbrani sva tri člana Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH.

Proteklih dana izbilo je više požara na području Hercegovine, a zbog nepristupačnosti terena zatražena je pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH, ali je nisu dobili, zbog nemogućnosti da se donese odluka Predsjedništva BiH.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO