Gariću 20 godina zatvora za ratne zločine u BiH

Među najtežim zločinima zbog kojih je Garić osuđen je brutalno ubistvo mladića Bege Smajlovića koji je imao samo 25 godina.

Rade Garić je presudom proglašen odgovornim za nestanak 12 Bošnjaka iz vlaseničkog logora Sušica (Al Jazeera)

Sud BiH u ponedjeljak je osudio na 20 godina zatvora bivšeg pripadnika vojske Republike Srpske Radeta Garića nakon što ga je proglasio krivim za ratne zločine počinjene u istočnoj Bosni, uključujući i one u Srebrenici iz julu 1995. godine.

Nepravomoćnom presudom Garić koji je u pritvoru osuđen je zbog ubistva, zatvaranja, mučenja i prisilinih nestanaka u mjestu Vlasenica 1992. godine te u Srebrenici tri godine kasnije kada je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Garić je presudom proglašen izravno odgovornim za nestanak 12 Bošnjaka iz vlaseničkog logora Sušica u vrijeme dok je bio pripadnik rezervnog sastava policije RS-a.

Kasnije je postao pripadnikom vojnih jedinica odnosno zapovjednik tzv. interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi. Pripadnici Garićeve jedinice kao i on lično sudjelovali su u zlostavljajnu skupine od dvadesetak zarobljenih muškaraca 1995. godine koji su poslije pogubljeni.

Beskrupulozan zločin

Među najtežim zločinima zbog kojih je Garić osuđen je brutalno ubistvo mladića Bege Smajlovića koji je imao samo 25 godina. On je nakon strahovitog zlostavljanja počinjenog po Garićevoj zapovjedi usmrćen tako što su mu sjekirom odsjekli glavu, piše Hina.

“Ovakav odnos prema živom čovjeku rijetko je zabilježen u predmetima ratnih zločina”, kazale je sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović obrazlažući presudu po kojoj je Garić proglašen krivim za još nekoliko sličnih ubistava koje je sudsko vijeće ocijenilo krajnje brutalnim i beskrupuloznim.

Izvor: Agencije