Hrvatska poslala dva kanadera u BiH

Većinu požara u Hercegovini teško je savladati zbog teškog brdsko-planinskog terena.

Kanaderi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućeni su na požarište u Bosni i Hercegovini (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Kanaderi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u nedjelju su uspjeli staviti pod nadzor tri požara na području Širokog Brijega kamo su poslani po molbi upućenoj iz susjedne Bosne i Hercegovine, dok je još veliki broj požarišta aktivno na području Mostara i Jablanice.

Dva aviona Canadair CL-415 od 7:40 sati više puta su nadletjeli i ispustili vodu na požarištima Rujan i Budim u mjestu Kočerinu kod Širokog Brijega, te Crnačkoj Ladini. Ovi požari su stavljeni pod nadzor, te njihovo potpuno gašenje nastavljaju profesionalni vatrogasci i stanovnici, izvijestila je Hina.

Kanaderi su jutros poletjeli iz Zemunika, te su vodu zahvatali s Buškog jezera nedaleko od Tomislavgrada.

U okolici Mostara aktivan je požar na području Ladine Bogodola, nedaleko od mjesta gdje su sa širokobriješke strane djelovali kanaderi. Sinoć je na tome području izgorjela jedna starija kuća i dvije štale.

Požari na više lokacija

U okolici Mostara gori i na području Đubrana. Požar većih razmjera je i na području Jablanice koji se prenio i na teritorij grada Mostara. Tokom noći kritično je bilo i u Čapljini, a požar je ugašen na području Neuma.

Većinu požara u Hercegovini teško je svladati zbog teškog brdsko-planinskog terena.

Ovo je peti put da su pripadnici hrvatske eksadrile poslani u inostranstvo pružiti humanitarnu pomoć u gašenju požara.

“Ponovno pomažu našim prijateljima u susjednoj Bosni i Hercegovini koji se bore s požarima. Naši piloti i tehničari uspješno i profesionalno odrađuju zadaće u ovom zahtjevnom razdoblju protupožarne sezone, u Hrvatskoj i izvan nje, i zahvaljujem im na tome”, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik odbija potpisati saglasnost za korištenja helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u gašenju požara, jer je donedavni visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko prošlog mjeseca zabranio veličanje ratnih zločinaca na prostoru BiH i poricanje genocida, a neke od njih u bh. entitetu Republika Srpska još uvijek slave kao heroje iz ratova devedesetih.

Kod gašenja požara Bosna i Hercegovina je, zbog tih političkih blokada, prisiljena pomoć tražiti iz vana.

Izvor: Agencije