Vučić: Angela Merkel će podržati Christiana Schmidta

Njemačka kancelarka je na kraju mandata i njen susret s novim i starim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini je njena jasna i nedvosmislena poruka, rekao je predsjednik Srbije.

Aleksandar Vučića brine jačanje Kosovskih sigurnosnih snaga (Jaroslav Pap / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu kako je svaki susret s njemačkom kancelarkom Angalom Merkel važan, pa tako i najavljeni s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i njegovim prethodnikom Valentinom Inzkom.

“Ona [Angela Merkel] time hoće da pokaže posvećenost rešavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i da pruži podršku Schmidtovim odlukama u budućnosti”, rekao je on novinarima u Novom Sadu.

To je kazao odgovarajući na pitanje o predstojećem susretu Angele Merkel sa Schmidtom i Inzkom, koliko je taj susret protokolaran, a koliko može imati značajniji utjecaj na Schmidtovu daljnju politiku u Bosni i Hercegovini, ali i na pritiske na bh. entitet Republika Srpska.

Istakao je da nema dileme da je njemački diplomata Schmidt utjecajan političar i da će mu Angela Merkel pružiti punu podršku.

“Ona je na kraju mandata i taj susret je njena jasna i nedvosmislena poruka”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

‘Zadržati korektan odnos s NATO-om’

Nevezano za to, Vučić je u razgovorima s novinarima u Novom Sadu kazao da ga brine jačanje Kosovskih sigurnosnih snaga.

Odgovarajući na pitanje jesu li najavljene vježbe NATO-a na Kosovu samo rutinska stvar i prilog očuvanju sigurnosti u toj regiji, ili imaju i politilku konotaciju i poruke, rekao da je na Kosovu samo NATO, nakon povlačenja ruskih snaga 2000. godine.

Istakao je da Srbija ima veoma korektne odnose s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i da se nada da će takav odnos moći zadržati po svim pitanjima.

“Nemamo mi tu šta, NATO je tamo, pa tamo. Nas samo brine jačanje Kosovskih bezbednosnih snaga”, naveo je Vučić.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO