Hrvatska: Turizam ove godine dosegao 70 posto rekordne 2019.

U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno oko osam miliona dolazaka i 49 miliona noćenja.

U Hrvatskoj i dalje na dnevnoj bazi boravi više od milion turista od kojih je oko 920.000 inozemnih (Grgo Jelavić / Pixell)

U odnosu na isto razdoblje augusta prošle godine, ove godine turizam u Hrvatskoj postiže rast od 20 posto u dolascima i 29 posto u noćenjima. Hrvatsku najviše posjećuju Nijemci i domaći turisti, a slijede Slovenci i Poljaci, s tim da dnevno u zemlji boravi oko 920.000 inozemnih turista, javlja Anadolija.

Prema podacima sistema eVisitor, u dosadašnjem dijelu augusta u Hrvatskoj ostvareno je oko 1,6 miliona dolazaka te oko 12 miliona noćenja, što u odnosu na isto razdoblje augusta lani predstavlja rast 20 posto u dolascima i 29 posto u noćenjima. Hrvatska turistička zajednica (HTZ) navodi kako je u odnosu na isto razdoblje augusta 2019. godine ostvareno oko 80 posto rezultata u dolascima i 93 posto u noćenjima.

„Iznimno dobri trendovi turističkog prometa iz srpnja nastavljeni su i tijekom kolovoza u kojem smo praktički izjednačili rezultat postignut u kolovozu rekordne 2019. godine. Činjenica je da je naša zemlja najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 70 posto rezultata, a najave za ostatak kolovoza pa i rujna su također vrlo dobre“, izjavio je u saopštenju direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.

Istaknuo je kako je za daljnja turistička postignuća u Hrvatskoj ključno održavanje povoljne epidemiološke slike, pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i vakcinacija stanovništva u što većem broju.

Od početka godine 49 miliona noćenja

U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno oko osam miliona dolazaka i 49 miliona noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 46 posto u dolascima i 37 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine, ostvareno je 60 posto rezultata u dolascima i 70 posto u noćenjima, navodi HTZ.

U Hrvatskoj i dalje na dnevnoj bazi boravi više od milion turista od kojih je oko 920.000 inozemnih. Trenutno najviše turista boravi u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Prema nacionalnosti, najviše je Nijemaca i domaćih turista, a zatim slijede Slovenci, Poljaci, Austrijanci i Česi.

U Hrvatskoj je već u augustu premašen ukupan broj turista iz 2020. godine, ističe HTZ.

Hrvatski je turizam rekordne 2019. godine ostvario više od 20 miliona dolazaka i gotovo 109 miliona noćenja te oko 12 milijardi eura prihoda, a udio turizma u hrvatskom BDP-u iznosio je oko 20 posto.

Prošle 2020. godine u Hrvatskoj je ostvareno 54,3 posto manje prihoda od turizma nego u 2019., s tim da su prihodi 2020. iznosili 4,8 milijardi eura, do su rekordno uspješne turističke 2019. godine ti prihodi iznosili 10,54 milijardi eura.

Izvor: Agencije