EUFOR u BiH ne posjeduje opremu za gašenje šumskih požara iz zraka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Košić zatražio je pomoć NATO-a i EUFOR-a jer njegov kolega Milorad Dodik odbija dati saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH.

Požari u BiH su aktivni na području Jablanice, Stoca i Čapljine (Denis Kapetanovic/PIXSELL)

EUFOR je spreman da pruži podršku protivpožarnim službama u Bosni i Hercegovini, tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno, no EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka, saopćio je EUFOR, prenijela je agencija Anadolija.

Objašnjenje EUFOR-a uslijedilo je nakon što je pomoć kod gašenja požara od EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevo u četvrtak zatražio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Košić, jer njegov kolega u tročlanom predsjedništvu te zemlje Milorad Dodik odbija dati saglasnost da se u gašenje požara koji su zahvatili Bosnu i Hercegovinu uključe helikopteri Oružanih snaga BiH.

“Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 VS UN, glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu sa tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka”, saopšteno je.

Međutim, kako su dodali, EUFOR je spreman da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruži podršku protivpožarnim službama u BiH tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno.

Požari aktivni u Hercegovini

Na više mjesta požari su aktivni i u Hercegovini već nekoliko dana.

Kako su izvijestili iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona sa sjedištem u Mostaru požari su aktivni na području Jablanice, Stoca i Čapljine.

U mjestu Zaušlje kod Čapljine sinoć je izgorjela porodična kuća i dvije štale. Požar je na tom lokalitetu i dalje aktivan. U nekoliko navrata na požarištu su odjeknule i eksplozije od aktiviranih minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz posljednjeg rata, prenijela je Hina.

Na području Jablanice vatra gori na nepristupačnom području.

Milorad Dodik odbija potpisati saglasnost za korištenja helikoptera Oružanih snaga BiH kao odmazdu jer je tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko prošlog mjeseca zabranio negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca, koje u entitetu Republika Srpska slave kao heroje iz ratova devedesetih.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO