Po potjernici iz Hrvatske u Mostaru uhapšen Vinko Martinović Štela

Vinko Martinović Štela je zajedno s Mladenom Naletilićem Tutom pred Haaškim tribunalom osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima.

Vinko Martinović Štela na suđenju pred Županijskim sudom 2012. godine (Marko Lukunic/PIXSELL)

Pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH uhapsili su u srijedu u Mostaru Vinka Martinovića Štelu po potjernici Hrvatske zbog ubistva počinjenog nakon rata za što je osuđen na deset godina zatvora, a od 2016. je nedostupan hrvatskome pravosuđu.

“Da. Mogu potvrditi hapšenje”, rekao je za Hinu izvor iz SIPA-e.

Dodao je kako je hapšenje obavljeno po tjeralici koju je Hrvatska uputila vlastima Bosne i Hercegovine.

Ubili ženu kako bi prodali stan

Vrhovni sud Hrvatske prošle je godine poništio presudu Županijskog suda u Zagrebu, te preinačio kaznu sa sedam na deset godina zatvora Vinku Martinoviću Šteli za ubistvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njenog stana, a nekretninu su kasnije prodali.

Nakon prvostupanjske presude izrečene 2016. godine Štela je uspio pobjeći u Bosnu i Hercegovinu gdje se otada skriva.

Nakon njegovog hapšenja pred Sudom Bosne i Hercegovine će se održati rasprava nakon koje će se donijeti odluka hoće li Martinović biti izručen Hrvatskoj.

Vinko Martinović Štela je zajedno s Mladenom Naletilićem Tutom pred Haaškim tribunalom osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima te odslužio kaznu zatvora od 18 godina. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, te je u januaru 2012. pušten na slobodu.

Izvor: Agencije