Vučić kritizira EU, ‘Otvoreni Balkan’ nazvao historijskom prilikom

Osnivači EU-a znali su da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije, naveo je srbijanski predsjednik u autorskom tekstu.

Evropa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, ocijenio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić (EPA)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da, u okolnostima kad EU nema jasnu startegiju prema Zapadnom Balkanu, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veliku priliku, nadu i obvezu za tri države da same kreiraju bolju i drugačiju budućnost.

U autorskom tekstu za beogradski provladin list Politika Vučić je, u povodu projekta regionalne saradnje koji obuhvata Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, istaknuo kako je to prvi put da se na Balkanu pokrene nešto što je dobro za cijelu regiju, ocijenivši da su sporazumi potpisani ranije ove sedmice u Skoplju “historijski” te da će “historijski biti i njihovi rezultati”.

Tri zemlje ulaze u ‘Otvoreni Balkan’

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Shengen”, službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Vučić je zajedno s makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom potpisao tri dokumenta – o razumijevanju i saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada, te Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Evropa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, nerijetko rastrzana unutarnjim razlikama, ocijenio je u tekstu Vučić, istaknuvši da u Briselu ne postoji “potpuno jasna strategija prema Zapadnom Balkanu, ali i drugim evropskim teritorijima koju ne pripadaju Uniji”.

Tešku historiju prevladati ekonomijom

Vučić je, ukazujući na cilj i namjere inicijative Otvoreni Balkan, naveo kako su i osnivači EU-a “znali da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije”, te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

“Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Njemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugljen i čelik krenuli u gradnju EU-a”, istaknuo je Vučić, prenijela je Hina.

On je istaknuo kako sudionici ove regionalne inicijative žele ući u Evropu, no da je Balkan bez ekonomskih barijera njihova “nasušna potreba”.

Izvor: Agencije