Građanima u Crnoj Gori najznačajniji Njegoš, Tito i SFRJ

Većina Crnogoraca želi građansku i sekularnu državu, najznačajnija historijska ličnost je za većinu Petar Drugi Petrović Njegoš, a slijedi kralj Nikola, pokazalo je istraživanje.

Da je Crna Gora građanska država smatra skoro 90 posto ispitanika, ali i njih skoro 70 posto smatra da ona treba da je sekularna država (EPA)

Većina građana Crne Gore želi građansku i sekularnu državu, najznačajnija historijska ličnost je za većinu Petar Drugi Petrović Njegoš, a slijedi kralj Nikola, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija Damar povodom 80 godina od Trinaestojulskog ustanka.

Da je Trinaestojulski ustanak bio komunistički smatra 30 posto ispitanika, 38 posto kaže da je bio općenarodni, a 21 posto njih je kazalo da ne zna, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

Da je Njegoš najznačajnija ličnost u historiji Crne Gore misli 25,6 posto ispitanih, kralj Nikola je na drugom mjestu sa 19,5 posto, a Petar Prvi Petrović na trećem sa 18,7 posto podrške ispitanika.

Većina kaže da četnički pokret nije antifašistički

Nešto više od 10 posto opredijelilo se za Josipa Broza Tita, 6,7 posto misli da je to Sveti Sava, 2,3 posto Knjaz Danilo, a 1,7 posto smatra da je to Aleksandra Karađorđević.

Rangirane su i ličnosti koje su bile akteri Drugog svjetskog rata, a od njih najveću pozitivnu ocjenu dobio Tito, i to na skali od jedan (negativno) do pet (pozitivno) – 3,99.

Slijede Ljubo Ćupić – 3,84, Stana Tomašević – 3,48, Krsto Zrnov Popović i Blažo Jovanović – 3,45, Sava Kovačević – 3,44, Peko Dapčević – 3,31, Milovan Ðilas – 3,09.

Da je Crna Gora građanska država smatra skoro 90 posto ispitanika, ali i njih skoro 70 posto smatra da ona treba biti sekularna država.

Gotovo 54 posto ispitanih smatra da četnički pokret nije antifašistički, a 58 posto je protiv podizanja spomenika četnicima.

Prezenteri istraživanja kažu da je zabrinjavajuće to što je 27,4 posto ispitanika odgovorilo da ne zna, a 18,9 procenata misli da je četnički pokret antifašistički.

Istraživanje Damara pokazalo je da većina građana Crne Gore, njih 68,2 posto, smatra da je period Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) bilo doba napretka za tu državu.

Istraživanje na uzorku od 1.007 anketiranih

Polovina ispitanih, 50,8 posto, smatra da je Podgorička skupština bila čin agresije kojim je Crna Gora izgubila nezavisnost, dok njih 37 procenata misli da je to bio izraz volje naroda za ujedinjenjem.

Na pitanje kakav je za Crnu Goru bio period Kraljevine Srba, Hrvata Slovenaca/Jugoslavije, njih 29,7 posto smatra da je to doba razvoja, 28,9 posto stagnacije, a 32,3 posto nazadovanja.

Istraživanje je rađeno od 3. do 10. juna, na uzorku od 1.007 anketiranih, rekao je na konferenciji za novinare direktor Damara Vuk Čađenović.

Izvor: Agencije