Američki ambasador upozorio bh. političare na sankcije

Eric Nelson je napisao u blogu da su saradnici ili članovi porodica koji omogućuju koruptivne radnje političarima također predmet potencijalnih sankcija.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson (Armin Durgut / PIXSELL)

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson smatra kako bosanskohercegovački politički lideri koji prosperitet svojih građana i svoje zemlje stavljaju iza vlastitog i bogaćenja svojih porodica i prijatelja moraju biti spremni da se suoče s posljedicama.

Ambasador je napisao da su saradnici ili članovi porodica koji omogućuju koruptivne radnje političarima također predmet potencijalnih sankcija.

Nelson u blogu, kojeg je Ambasada SAD-a u Sarajevu objavila u četvrtak, navodi da je  došlo vrijeme da istinski nezavisno pravosuđe u Bosni i Hercegovini pozove na odgovornost počinioce koruptivnih radnji i da međunarodna zajednica još više u žižu interesa stavi duboko ukorijenjenu i općeprisutnu korupciju, koja prožima svaki segment bosanskohercegovačkog društva.

“Sjedinjene Američke Države iz godine u godinu posmatraju kako političke stranke [u Bosni i Hercegovini] blokiraju osnovne reforme te se kao jedino objašnjenje za ovakve stalne blokade nameće svjesna zaštita koruptivnih i drugih nezakonitih aktivnosti“, napisao je Nelson.

“Argumenti kako su sve ove reforme primarno osmišljene radi prenosa nadležnosti sa entiteta na državu skreću pažnju sa činjenice da su one osmišljene radi stvaranja funkcionalne i ekonomski konkurentne države, po mjeri euroatlantskih država, one u kojoj oba entiteta i Brčko distrikt i svaki građanin mogu prosperirati.“

Prijetnja za države Zapadnog Balkana

Američki ambasador smatra kako će jedina ostavština lidera koji i dalje budu neuspješni u ostvarenju napretka na polju reformi i koji budu štitili sistem kojeg podupire korupcija umjesto vladavine zakona biti stagnacija i izolacija.

Nelson je podsjetio da je Bijela kuća 3. juna objavila Memorandum o studiji nacionalne sigurnosti, prema kojem se borba protiv korupcije definira kao “suštinski interes za nacionalnu sigurnost” Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Joe Biden zatražio je od vlade da prouči na koji način Sjedinjene Američke Države, u saradnji s međunarodnim partnerima, mogu modernizirati, koordinirati i osigurati resurse za aktivnosti usmjerene na jačanje borbe protiv korupcije u zemlji i inostranstvu te traženje odgovornosti počinilaca koruptivnih radnji.

Nelson je zaključio da dopune predsjednika Bidena Režimu sankcija za Zapadni Balkan, od 8. juna ove godine, jasno navode korupciju kao jedan od načina putem kojeg pojedinci predstavljaju prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu područja ili država Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije