Hrvatska na svim međunarodnim forumima govori o izmjeni izbornog zakona u BiH

„Mi ulažemo velike napore, osvješćujemo sve forume na kojima Hrvatska sudjeluje, a ne treba zaboraviti da smo članica Europske unije i NATO-a“, rekao ministar Grlić Radman. 

Grlić Radman je u srijedu ponovio kako BiH može biti funkcionalna samo ako se poštuju temeljna načela Daytonsko-pariškog sporazuma (EPA)

Hrvatska na svim međunarodnim forumima ulaže velike napore kako bi govorila o potrebi promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman nakon sjednice saborskih odbora, prenosi Hina.

Saborski Odbor za vanjsku politiku i Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske u srijedu su više od tri sata analizirali političku situaciju u BiH i tamošnjem položaju hrvatskog naroda.

„Svi smo se složili da je važno zadržati aktivnu dinamiku kad je u pitanju briga za Hrvate u BiH i podržati promjenu izbornog zakona koji bi eliminirao sve one oblike diskriminacije i nejednakosti te osigurao prava triju konstitutivnih naroda“, rekao je nakon sjednice ministar vanjskih i evropskih poslova.

„Mi ulažemo velike napore, osvješćujemo sve forume na kojima Hrvatska sudjeluje, a ne treba zaboraviti da smo članica Europske unije i NATO-a“, dodao je Grlić Radman.

Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda

Podsjetio je da je Hrvatska u martu pripremila non-paper kojim je „otvorena rasprava o zapadnom Balkanu“.

Hrvatska je u tom dokumentu, koji su potpisali i Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar, istaknula da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, a da je njezino članstvo u tom savezu prioritet prije kojeg se mora ostvariti sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Grlić Radman je u srijedu ponovio kako BiH može biti funkcionalna samo ako se poštuju temeljna načela Daytonsko-pariškog sporazuma koji „jamči“ legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda, „što sada nije tako“ u tamošnjem predsjedništvu i Domu naroda.

Izvor: Agencije