Završeno prvo ročište za ubistvo Olivera Ivanovića

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Mitrovici.

Oliver Ivanović bio je lider Građanske inicijative 'Sloboda, demokratija, pravda' (EPA)

U Osnovnom sudu u Prištini danas je počelo suđenje optuženim za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, a sljedeće ročište zakazano je za 30. avgust.

Za učešće u ovom ubistvu za različita krivična djela optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na RTS, tužilac Burim Cherkini je na početku suđenja rekao da smatra da postoje logični i ubjedljivi dokazi da su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović bili članovi organizovane grupe i da su odgovorni za teško ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Najavljen veliki broj svjedoka

Dragiša Marković i Žarko Jovanović optužuju se za zloupotrebu službenog položaja, prikrivanjem tragova na mjestu zločina.

Tužilac je najavio veliki broj svjedoka među kojima će biti i zaštićenih.

“Četvoro optuženih nisu postupali sami u grupi. Postoje i drugi, isto toliko krivi. Osnovana sumnja je da su učestvovali u događaju sve do izvršenja. I dalje je nepoznat identitet osoba u vozilu iz kojeg je pucano”, rekao je tužilac.

Advokati optuženih su tvrdili da u optužnici ima propusta i zahtijevali su da se optužnica doradi i ispravi, a optuženi su svi negirali krivicu.

U kritičnom danu u vrijeme ubistva, Marko Rošić je spavao, rekao je njegov advokat Mahmut Halimi, navodeći da je jedini dokaz o njegovoj umiješanosti izjava brata Olivera Ivanovića.

Za Silvanu Arsović je rečeno da je optužena bez dokaza da je pripadnik organizovane grupe i da to nijedan od više od 70 ispitanih nije potvrdio.

Advokatica Jovana Filipović rekla je da je optužba o Silvani Arsović data paušalno jer nije navedeno sa kojim je službama Arsovićeva bila u kontaktu kada su isključene kamere na zgradi ispred koje je Ivanović ubijen.

Odbijeni zahtjevi za kauciju

Pojedini advokati su za svoje branjenike predložili kauciju i do 50.000 eura kako bi se branili sa slobode, ali su ti prijedlozi odbijeni jer, prema stavu suda, postoji opasnost da bi mogli negativno uticati na sudski proces.

Protiv optuženih je na snazi treća optužnica, pošto su prve dvije bile vraćane na dopunu i izmjenu.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizaciju kriminalne grupe, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teško ubistvo, neovlašteno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršilaštvu i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sjedišta svoje stranke u Mitrovici.

 

Izvor: Agencije