Ina-MOL: Tužilaštvo traži veće kazne, odbrana ukazuje na nezakonitosti

Nekada najmoćniji hrvatski političar u zatvoru je ponovno od aprila 2019.

Tužilaštvo je na Vrhovnom sudu, koji treba donijeti pravomoćnu presudu bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu i nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju, zatražilo veće kazne, dok odbrana ponavlja da su tokom prvostepenog suđenja optuženim povrijeđena brojna prava.

Bivši premijer, kojem je ovo tek jedna u nizu korupcijskih afera, javnu sjednicu Vrhovnog suda prati video vezom iz zatvora u Remetincu, objavila je Hina.

U ranijem postupku pred zagrebačkim Županijskim sudom Sanader je zbog primanja mita osuđen na šest godina, dok je Hernadi u odsutnosti kažnjen s dvije godine zatvora.

U obrazloženju nepravomoćne presude iz decembra 2019. stoji da je Sanader s Hernadijem dogovorio da će za deset miliona eura mita MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine.

Pritom je, zaključio je sud, iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora.

Prema nepravomoćnoj presudi Sanaderu je oduzeta i imovinska korist, a firma krunskog svjedoka Roberta Ježića koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet miliona eura.

Iako je bio zadovoljan osuđujućom presudom Uskok je već tada najavio žalbu na visinu kazne, dok je Sanaderova braniteljica izrazila uvjerenje da će Vrhovni sud ukinuti presudu zbog sistemskog kršenja prava branjenika, ali i odbrane.

Hernadijev odvjetnik poražavajućim je ocijenio što se presuda temelji na iskazu jednog jedinog svjedoka, a mađarski MOL saopćio je da je razočaran presudom navodeći kako je u prijašnjim postupcima pred mađarskim sudovima utvrđeno da MOL-ovi dužnosnici nisu prekršili zakon.

Druge optužnice

Bila je to druga presuda Sanaderu za primanje novca iz MOL-a, jer je ponovljeno suđenje u toj aferi zatražio Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

Sanader je u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata. Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i po godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u zatvoru je ponovno od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka.

Sanader u zatvoru očekuje i pravomoćnu presudu u aferi Fimi media o kojoj je Vrhovni sud raspravljao na javnoj sjednici 11. juna.

Izvor: Agencije