Vrhovni sud Hrvatske danas o žalbama Sanadera i Hernadija

U obrazloženju presude zagrebačkog Županijskog suda iz decembra 2019. godine piše da je bivši premijer Hrvatske sa šefom mađarskog MOL-a dogovorio da će za 10 miliona eura mita MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju INA-e.

Ivo Sanader u zatvoru očekuje i pravomoćnu presudu u aferi Fimi media (EPA)

Vrhovni sud Hrvatske će u utorak, na javnoj sjednici, razmatrati žalbe na nepravomoćnu presudu kojom je bivši premijer Ivo Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen sa dvije godine zatvora.

U obrazloženju presude zagrebačkog Županijskog suda iz decembra 2019. godine piše da je Sanader s Hernadijem dogovorio da će za 10 miliona eura mita MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju INA-e, prenosi Hina.

Pritom je, zaključio je Županijski sud, iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora.

Oduzeta imovinska korist

Prema nepravomoćnoj presudi, Sanaderu je oduzeta i imovinska korist, a kompanija krunskog svjedoka Roberta Ježića, koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet miliona eura.

Iako zadovoljan osuđujućom presudom, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok) je tada najavio žalbu na visinu kazne, dok je Sanaderova braniteljica izrazila uvjerenje da će Vrhovni sud ukinuti presudu, zbog sistemskog kršenja prava branjenika, ali i odbrane.

Hernadijev advokat poražavajućim je ocijenio što se presuda zasniva na iskazu jednog svjedoka, a mađarski MOL saopćio je da je razočaran presudom, navodeći kako je u prijašnjim postupcima pred mađarskim sudovima utvrđeno da MOL-ovi dužnosnici nisu prekršili zakon.

Bila je to druga presuda Sanaderu za primanje MOL-ovog novca, jer je ponovljeno suđenje u toj aferi zatražio Ustavni sud Hrvatske, ukidajući prvu presudu Sanaderu.

Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

Afere Planinska i Fimi media

Sanader je u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i po godina zatvora, a osim za primanje mita od Hernadija, tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata.

Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i po godine zatvora, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru, pa više nije morao u zatvor.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u zatvoru je ponovo od aprila 2019. godine, kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, pa je i presudu u aferi INA-MOL dočekao u zatvoru.

Sanader u zatvoru očekuje i pravomoćnu presudu u aferi Fimi media, o kojoj je Vrhovni sud raspravljao na javnoj sjednici 11. juna.

Izvor: Agencije