Lideri Zapadnog Balkana danas na vrituelnom samitu Berlinskog procesa

Samit će se posebno fokusirati na naredne korake za izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana (Arhiv/EPA)
Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana (Arhiv/EPA)

Berlin je danas domaćin osmog samita Berlinskog procesa na kojem će jedna od glavnih tema biti izgradnja zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Povjerenica za odnose sa Zapadnim Balkanom u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Susanne Schutz rekla je za DW da će se samit posebno fokusirati na naredne korake za izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta o kojem su se lideri Zapadnobalkanske šestorke dogovorili na samitu u novembru 2020.  i odnosi se na četiri temeljne slobode: slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala što bi trebalo da se postigne do 2024.

Schutz je rekla da su na sprovođenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište posebno angažovani Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Sekretarijat Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Inicijativa Berlina

Berlinski proces je pokrenut 2014. kako bi se promovisala regionalna saradnja i time ubrzalo približavanje Zapadnog Balkana i EU.

Konkretni rezultati su, rekla je Schutz, ukidanje naknada za roming na Zapadnom Balkanu od 1. jula, proširenje saobraćajne i energetske infrastrukture i njeno povezivanje s koridorima EU i osnivanje Regionalne kancelariju za mlade (RYCO).

Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan iz oktobra 2020. predviđa korištenje do devet milijardi eura iz sredstava iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć (IPA III), dok će se uz pomoć garancija mobilisati dodatna ulaganja do 20 milijardi eura iz privatnog sektora kao i evropskih i međunarodnih finansijskih institucija, prenosi novinska agencija Beta.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regije.

U okviru Berlinskog procesa, do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO