Upravni odbor PIC-a osudio eskalaciju tenzija u BiH

Odbor kritizirao korake koje je poduzela Narodna skupština RS, a koji bi, kako navode, narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.

Sarajevo: Ambasadori Upravnog odbora PIC-a naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika (EPA - Ilustracija)
Sarajevo: Ambasadori Upravnog odbora PIC-a naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika (EPA - Ilustracija)

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SBA) u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je poduzela Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti, navodi se u današnjem saopćenju Odbora uz dodatak da se Ruska Federacija ne slaže sa ovom izjavom.

„Retorika i postupci koji podrivaju funkcioniranje države Bosne i Hercegovine, uključujući bojkot institucija na državnom nivou i blokiranje vitalnih odluka, destabiliziraju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takvi potezi ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta“, ističe se u saopćenju.

Dalje se navodi kako su revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, neprihvatljivi.

Pet ciljeva i dva preduvjeta

„To je u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima i podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH. Nedavno donošenje amandmana rezultat je dugotrajne pasivnosti domaćih političkih aktera, a primjenjiv je na sve građane u BiH.“

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozivaju vlasti da se suzdrže od destabilizirajućeg ponašanja, kao i sve političke lidere u BiH da se fokusiraju na podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane ove države, te unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava, ističe se u saopćenju.

„Ambasadori Upravnog odbora PIC-a naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uvjeta za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije“, poručuje se na kraju saopćenja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO