‘Moja adresa: Srebrenica’: Dodik putem TV-a nametnuo smjenu Durakovića

Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i da prijavljujemo negatore genocida, saopćeno je iz Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’.

Camil Durakovic
Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica podnio je krivičnu prijavu protiv novinara zbog nepoštivanja zabrane negiranja genocida u Srebrenici (Al Jazeera)

Milorad Dodik je putem TV ekrana nametnuo lokalnim političarima u Srebrenici smjenu Ćamila Durakovića, navode u saopćenju Koalicije “Moja adresa: Srebrenica”, nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ranije zatražio smjenu predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica, prenosi agencija Anadolija.

Ističu kako se Dodik kontinuirano protivi nametnutom zakonu od visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, a jučerašnjim svojim istupanjem pokazao je da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne.

Podsjećaju da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv novinara zbog nepoštivanja zabrane negiranja genocida u lično ime i u ime svih bošnjačkih predstavnika u Skupštini opštine Srebrenica, nakon čega je Dodik zatražio njegovu smjenu.

“Krajnje surov način kažnjavanja Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid zbog atrofije politike koja vodi ka destabilizaciji i prekrajanju granica u Bosni i Hercegovini. Retorika i radikalni istupi političara u RS neće doprinijeti kvalitetnijem životu u Srebrenici, a šturim saopštenjima i najavama nećete nas zaplašiti i demotivisati da koristimo naša građanska i zakonska prava”, naveli su iz te koalicije.

“Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i da prijavljujemo negatore genocida, a ni funkcije zbog koje bi od toga odustali. Mi smo odbornici u Skupštini opštine Srebrenica voljom bošnjačkog naroda, a ne voljom Stevandića, Vukanovića, Dodika ili srpskih stranaka.”

‘Zakonska odredba, a ne volja’

Naglašavaju također kako je zakonska odredba, a ne volja srpskih stranaka da predsjednik Skupštine mora biti Bošnjak ukoliko je načelnik Srbin.

“Mi Bošnjaci smo, nakon lokalnih izbora, pri formiranju vlasti bili konstruktivni i nismo htjeli blokirati konstituisanje vlasti. Zalud smo učinili sve da otvorimo dijalog. Lokalna politika Srebrenice se očigledno vodi daleko, u Banjoj Luci. Neće proći, a mi ćemo nastaviti pomagati institucijama države da iza rešetaka stave negatore genocida. Sada Dodik uz pritisak drugih srpskih stranaka želi blokirati funkcionisanje lokalne zajednice i to svjesno, pod izgovorom da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je negirao genocid u Srebrenici. Ovo je poziv na politički obračun sa Bošnjacima povratnicima, kao još jedan pokazatelj nemoći pred novim odredbama Krivičnog zakona. Nema toga Bošnjaka koji će odustati od gonjenja negatora genocida i pristati na politiku negiranja genocida po volji Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka. Svi smo mi Ćamil”, zaključeno je u saopćenju.

Odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da nametne zakon kojim se kažnjava nijekanje ratnih zločina, jer ga BiH nije usvojila ni 26 godina od završetka rata, političari u toj zemlji su očekivano različito ocijenili a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio kako se u entitetu Republika Srpska taj zakon neće provoditi te je zaprijetio otcjepljenjem od BiH.

Zakonom o izmjenama krivičnog zakona BiH koji je stupiti na snagu u srijedu svima koji niječu ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, odnosno ne poštuju sudske presude izrečene počiniteljima ili ih veličaju i nagrađuju, ubuduće prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Izvor: Agencije