Podignuta optužnica protiv Belivukove grupe

Belivuk je u javnosti dugo poznat kao vođa jedne od navijačkih skupina Partizana, a srbijansko tužilaštvo ga tereti za najteža krivična djela, uključujući i ubistva.

Optužnicom je obuhvaćen 31 okrivljeni, a među njima su i svjedoci - okrivljeni (Antonio Ahel / ATAImages / PIXSELL)

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji podiglo je danas optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika njihove grupe, piše Tanjug.

Optužnicom je obuhvaćen 31 okrivljeni, a među njima su i svjedoci – okrivljeni.

“Podignuta optužnica protiv organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković potvrđuje da niko nije jači od države i da građani Srbije treba da imaju poverenje u sve državne organe”, smatra predsjednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) Nenad Stefanović.

Stefanović je u izjavi za Tanjug istakao da efikasnost procesuiranja tužilaštva kod ovako složenih predmeta zavisi isključivo od njegove koordinacije sa MUP-om i BIA-om.

Ta komunikacija sa MUP-om je nažalost bila otežena, smatra predsjednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije i ukazuje da je ta koordinacija podignuta na zavidan nivo.

‘Svi koji vrše krivična djela bit će procesuirani’

“Formirane su udarne grupe i ubrzo je došlo do razbijanja i procesuiranja jedne od najvećih kriminalnih grupa na ovim prostorima”, naglasio je Stefanović.

UST je još jednom apelovalo da se ovakvi krivični postupci, informacije i poluinformacije ne zloupotrebljavaju radi napada na predstavnike državnih organa koji su dali punu podršku, uložili napor i odrekli se slobodnog vremena da bi se procesuirali okrivljeni za najteža krivična djela, a zbog čega su, kako smatra UST, ugrozili svoju ličnu sigurnost, ali i nerijetko sigurnost članova svojih porodica.

Stefanović je pohvalio i kontinuiranu akciju MUP-a pod nazivom “Gnev”, kojom je, kako kaže, u kratkom roku zadat snažan udarac svim oblicima kriminaliteta i jasno demonstrirana snaga države.

“Poslata je jasna poruka da će svi koji vrše krivična dela biti otkriveni i procesuirani. I ova akcija je pokazala posvećenost državnih organa u borbi protiv kriminala i striktnoj primeni zakona, kao i sposobnost države da zaštiti građane”, poručio je.

Belivuk optužio Vučića

Istraga protiv ove grupe pokrenuta je 5. februara i nakon toga proširena je još šest puta, protiv istih lica za nova krivična djela ili novih lica.

Belivuk je u javnosti dugo poznat kao vođa jedne od navijačkih skupina Partizana, ali su se vremenom uz njegovo ime vezale i brojne kriminalne aktivnosti. U toku istrage o djelovanju Belivukovog klana, čije detalje skoro svakodnevno objavljuju tabloidi bliski vlastima, Belivuk je dospio na naslovnice nakon što je istraživački portal KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, objavio detalje njegovog saslušanja u tužilaštvu.

Niječući da je ubica, Belivuk je detaljno pričao o kontaktima s pojedinima iz vlasti i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, njegovim bratom Andrejom, ministrom Vulinom, te dužnosnicima vladajuće Srpske napredne stranke.

Vučić je te navodne tvrdnje promptno porekao i tokom posjeta Kragujevcu u četvrtak pred kamerama ustvrdio kako Belivuka nikad nije ni čuo ni vidio.

Izvor: Al Jazeera i agencije