Čović: Inzko došao kao prijatelj, odlazi kao neko ko je unazadio sve projekte u BiH

Čović je nakon toga dodao da očekuje da će sa novim visokom predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom biti vrlo dobra saradnja.

"Očekujem da bh. vlast preuzme odgovornost za posao. Prijatelji nam pomažu da se stabiliziramo, ali mi moramo preuzeti odgovornost. Volio bih da prijatelji izvana razmišljaju na sličan način", rekao je Čović (Al Jazeera)

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović rekao je danas da je Valentin Inzko “znatno unazadio sve projekte u BiH”.

Čović je na današnjoj konferenciji za medije, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da nema ništa reći o Inzku, piše bh. portal Klix.ba.

“Valentin je u BiH došao kao prijatelj, bojim se da odlazi kao neko ko je znatno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini. Mislim da posljednjih godina djeluje s jedne platforme‚ neke politike koja nije politika BiH”, rekao je Čović, dodajući da to nema veze s posljednjom odlukom koju je nametnuo.

Čović je nakon toga dodao da očekuje da će sa novim visokom predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom biti vrlo dobra saradnja.

“Vodimo rasprave koje se tiču vremena rata”

“Očekujem da bh. vlast preuzme odgovornost za posao. Prijatelji nam pomažu da se stabiliziramo, ali mi moramo preuzeti odgovornost. Volio bih da prijatelji izvana razmišljaju na sličan način”, rekao je Čović.

Tokom današnjeg obraćanja predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a je rekao da je činjenica da vodimo rasprave koje se tiču vremena rata i sličnih tema, “a u drugi plan se stavljaju euroatlantski put zemlje, odnosno Izborni zakon koji smo trebali uveliko privesti kraju”.

“Iz HDZ-a i HNS-a smo rekli da nastavljamo tražiti rješenja kako da profunkcionira ovaj prostor da ne bismo ušli u još dublju krizu, a naznake takve krize čujemo svaki dan”, rekao je Čović.

Izbjeći stanje u kojem vlast neće funkcionirati

“Naznake o takvoj krizi dolaze gotovo svakodnevno iz različitih centara moći”, kazao je Čović neposredno nakon što je otkazana sjednica Vijeća ministara BiH jer na nju nisu došli ministri srpske nacionalnosti, uključujući predsjedatelja Zorana Tegeltiju, piše Hina.

Zbog bojkota srpskih zastupnika ranije ovog tjedna morale su biti otkazane i sjednice Zastupničkog odnosno Doma naroda parlamenta BiH.

Po njegovu je sudu august pravo vrijeme za razgovore kako bi se izbjeglo stanje u kojemu vlast neće funkcionirati, tim prije jer brojne bitne odluke valja donijeti ove godine s obzirom na procjene da se iduće godine, kada su planirani izbori, to vjerojatno ionako neće moći učiniti.

Izvor: Agencije

Povezane

Hrvatska borba u BiH nije makla s mjesta, kao i svih ovih godina, nedostaje joj odlučnosti i jasne argumentacije koja neće fotelje staviti ispred interesa naroda ma koliko neko govorio drugačije.

opinion by Berislav Jurič
Published On 04 Jul 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO